Propunerea vine în urma reprezentanților unităților de procesare a strugurilor pentru vin care reclamă, de mai mult timp, diferențele de preț dintre vinul autohton și cel de import. Concret, diferența rezultă din modul în care viticultura este subvenționată în alte state europene, în timp ce producătorii români beneficiază doar de sprijinul pe suprafața cultivată.

Prima de comercializare adăugată la subvenția pe suprafață ar acoperi costurile de producție ale viticultorilor, reflectându-se în prețul final al unei sticle de vin. În felul acesta, vinurile românești ar putea deveni competitive pe piața internă și europeană.

Prima de comercializare de 200 euro/tonă, aplicabilă mai multor produse agricole, inclusiv strugurii, este propusă printre-un proiect de lege inițiat de deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan. Proiectul se află pe circuitul de legiferare, urmând să intre în dezbaterea Senatului.
”Această lege va da un impuls viticulturii din România și industriei vinului din România. Să nu uităm că producătorii viticoli au atras 100% fondurile europene disponibile prin programele de reconversie. Acum, ei trebuie sprijiniți să fie competitivi atât în țară, cât și la export ” a declarat inițiatorul legii, deputatul PNL Ion Ștefan.