'La un apartament de două camere constatăm că plătim 356 de lei pe gigacalorie, faţă de 165 de lei, cât plătim la sistemul centralizat. (…) Avem apă caldă şi căldură când doriţi dvs, dar plătiţi dublu. Într-un apartament de trei camere, plătiţi aproape dublu: 332 de lei pe gigacalorie şi ajungeţi abia la patru camere să aveţi 290 de lei pentru gigacalorie, adică cu 30% mai scump. Prin urmare, niciodată nu vi se vor amortiza costurile. Veţi plăti în permanenţă', a precizat Valentin Viţalariu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că o astfel de centrală individuală presupune şi o investiţie iniţială.

'În analiza pe care noi am făcut-o am ţinut cont de achiziţia centralei respective, a ţevilor şi instalaţiei interioare, plus achiziţia radiatoarelor. De asemenea, am ţinut cont de faptul că se plăteşte o taxă pentru debranşare, există co-cheltuieli pentru realizarea unui proiect, pentru realizarea instalaţiei de gaze. Toate acestea conduc la costuri, costuri care se pot amortiza la centrala termică în zece ani, iar pentru restul instalaţiei în 25 de ani. Toate acestea sunt cheltuieli fixe, care s-au făcut o singură dată. Cifra este de 862,16 lei pentru un apartament de două camere, 920 lei pentru un apartament de trei camere şi 990 pentru un apartament de patru camere', a afirmat directorul general al RADET.

Acesta a subliniat că pentru o centrală termică sunt necesare cheltuieli de mentenanţă, dar şi verificări, o dată la doi ani, de la ISCIR şi de la gaze.

'Nimeni până acum nu v-a luat o taxă pentru că dvs daţi la coş – la nivelul vecinului de deasupra dvs – noxe. El nu poate să îşi deschidă fereastra vara, când vă produceţi apa caldă, pentru că îi daţi în nas noxele. Azi nu vă pune nimeni să plătiţi. Nu se ştie ce se va întâmpla mâine', a mai precizat el.

Conform studiului RADET, pentru o temperatură interioară de 20 de grade, la un apartament de două camere (consum 6,2 Gcal/an), în sistem centralizat, preţul subvenţionat pentru populaţie este de 164,40 lei/Gcal, iar pentru cei care au centrală termică de apartament este de 355,74 lei/Gcal. Pentru un apartament de trei camere (consum 8,22 Gcal/an), pentru cei care au centrală termică de apartament, preţul este de 355,74 lei/Gcal, iar pentru un apartament de patru camere (la un consum de 10,52 Gcal/an) preţul este de 290,30 lei/Gcal. AGERPRES