Românii fac în medie o plată la comercianţi prin card o dată la două luni, ponderea achitărilor prin card în totalul tranzacţiilor cu aceste intrumente crescând în 2009 cu 2%, la 13%, potrivit directorului general al Visa Europe pentru România, Cătălin Creţu.

Creţu a subliniat că, în medie, un român face 6,2 tranzacţii de plată prin card pe an.

2010 va aduce o nouă creştere

„Proporţia plăţilor prin card în totalul tranzacţiilor prin card a ajuns la 13%, în creştere cu două puncte procentuale comparativ cu anul trecut. Pentru 2010, estimăm că în România ritmul de creştere se va îmbunătăţi, dar va fi în continuare sub avansul înregistrat până în 2008, de 3-4 puncte procentuale, în contextul în care şi criza a avut un impact asupra pieţei de profil”, a afirmat Creţu.

El a precizat că proporţia plăţilor prin card în totalul tranzacţiilor prin card era în 2008 sub 12%.

Criza a redus plata medie la 40 de euro

Creţu a reiterat că principala problema pentru industria cardurilor nu este criza economică prin care trece România, ci mentalitatea oamenilor, care preferă în continuare numerarul.

„În condiţii de criză putem observa că plata medie cu cardul a scăzut de la 50 de euro în 2008 la sub 40 de euro în acest an. Când scade atât de puternic valoarea medie tranzactată, te uiţi la numărul de plăţi, care a continuat să crească. Astfel, şi valoarea totală a tranzacţiilor a continuat să crească”, a spus Creţu.

Cardul de debit câştigă teren

Potrivit acestuia, cardul de debit a fost cel mai rezistent la criză, iar numărul de tranzacţii la POS-uri prin aceste instrumente a continuat să înregistreze cea mai mare creştere.

„Pe de altă parte, tranzacţiile prin cardurile de credit au scăzut. De asemenea, în trimestrul al doilea au dispărut peste 500.000 de carduri de credit comparativ cu primele trei luni ale acestui an”, a continuat oficialul Visa Europe.

Creţu consideră că nu există o singură cauză pentru această evoluţie a numărului de carduri de credit şi nu se poate spune că aceste produse s-au redus pentru că lumea nu a mai putut să plătească.

„Au dispărut cardurile de credit vechi, mai exact se poate spune că parţial a fost o curăţare. Dacă o bancă are carduri în sistem, atunci instituţia plăteşte pentru a le ţine în mentenanţă. Pe de altă parte, s-au vândut şi mai puţine carduri inactive”, a spus oficialul Visa.

Creţu a menţionat că, la finele lunii septembrie, erau 2,2 milioane de carduri de credit şi 10,5 -10,6 milioane de carduri de debit.

SURSA: Mediafax