Numărul infectaților cu West Nile crește

Un număr de 65 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate, în România, până în 28 septembrie. Opt dintre pacienţii infectaţi au murit, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul ,West Nile (6 iunie) până în 28 septembrie s-au înregistrat 65 de cazuri. Dintre acestea 63 de cazuri au fost confirmate. Celelalte două sunt cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile.

Dintre acestea, opt persoane au decedat. Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 10-19 ani (un caz), 20-29 de ani (2), 40-49 de ani (2), 50-59 de ani (11), 60-69 de ani (21), 70-79 de ani (18), alte zece cazuri fiind la persoane cu vârsta peste 80 de ani.

Dintre cele 65 de cazuri, 35 au fost la bărbaţi. Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritoriala de expunere) este: Bacău (1), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (7), Buzău (1), Dolj (6), Galaţi (6), Ialomiţa (2), Iaşi (5), Ilfov (3), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (6), Sibiu (1), Suceava (1), Tulcea (3), Vaslui (3) şi municipiul Bucureşti (9).

Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere. În Municipiul Bucureşti şi în judeţul Tulcea (debut în S 31). A fost atribuit jud. Tulcea.

Cele opt decese au fost înregistrate în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

O femeie infectată cu West Nile a murit la începutul lunii

Amintim că o femeie de 73 de ani, din Sibiu, care s-a infectat cu acest virus, a murit la începutul lunii. Potrivit DSP Sibiu, simptomele au apărut la jumătatea lunii august. Este vorba despre febră, frisoane, dureri de cap și dezorientare. Femeia a fost internată la ATI.

Autoritățile au făcut o anchetă și au stabilit că pacienta nu a călătorit în zone „cu activitate cunoscută a populației de țânțari sau în alte țări”. Pe 24 august a fost comunicat la DSP Sibiu rezultatul pozitiv pentru setul 1 de probe de laborator, au precizat autoritățile. Decesul a fost anunțat în ziua de 2 septembrie.

Virusul West Nile este o boală virală transmisă prin înțepătura de țânțar. Boala a devenit tot mai prezentă în ultimele decenii. Acest virus este denumit astfel datorită primei identificări a sa în valea cu același nume din Uganda în 1937. Cu toate că majoritatea infecțiilor cu virusul sunt asimptomatice, există și riscul de a dezvolta anumite simptome severe și complicații.

Virusul West Nile face parte din familia Flaviviridae și este transmis de țânțarii infectați către oameni și animale.