Virusul West Nile face ravagii

Un virus periculos este prezent în spitalele de la noi din țară. Mai mulți români au fost infectați cu virusul West Nile. Acesta deja a provocat  patru decese în România.

Decesele au fost înregistrate în judeţele Satu Mare, Ilfov, Dolj și Prahova. În județul Iași, virusul a provocat două cazuri de meningită.

În ceea ce privește Bucureștiul, aici o femei a ajuns la Terapie Intensivă după infectarea cu West Nile. Aceasta are 72 de ani.

Situația nu e complicată

Pe acest fond, medicul Adrian Marinescu a spus că situația nu este complicată. Specialist în boli infecțioase, acesta a precizat că au fost multe cazuri de infectare cu virusul West Nile în anii trecuți.

„Nu trebuie să ne gândim că această alertă înseamnă că avem o situație complicată sau că discutăm despre epidemie. Cazurile de West Nile au apărut de foarte multe ori în ultimii ani”, spune el.

În context, România monitorizează activ aceste infectări. De asemenea, el a mai spus că, de cele mai multe ori, cei care se infectează fac o formă ușoară.

„De cele mai multe ori, când ne infectăm putem face forme ușoare sau putem fi asimptomatici”, explică medicul.

Adrian Marinescu
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Gabriel Marinescu

Cele mai expuse persoane la infecție severă

Medicul Adrian Marinescu a mai spus că persoanele care sunt cele mai pasibile de o infecție severă sunt persoanele în vârstă, care suferă de boli cronice.

De aceasta, el spune că este bine să fim atenți și să luăm măsuri.

În plus, el a precizat că fenomenul poate continua până în luna septembrie.

„Situațiile legate de meningoencefalita reprezintă cazuri rare, probabil 5%, care apar, de obicei, la persoanele peste 60 de ani, la cei care au boli cronice.

În momentul în care există ceva care îți perturbă sistemul imunitar, cum ar fi bolile cronice sau vârsta, crește riscul. Este bine să luăm măsuri și să fim atenți.

Trebuie să știm că există acest fenomen și că, probabil, și luna septembrie va însemna un risc. În momentul de față, sunt puține cazuri în România.

Cazurile severe sunt extrem de rare. În situația în care se întâmplă să fie o simptomatologie, precum o stare generală care se modifică brusc, durere de cap sau vărsături, trebuie să ajungem la medic destul de repede, iar el va lua în calcul și această posibilitate legată de West Nile.”, a mai adăugat medicul.