Celebrul medic Virgil Musta a tras un mare semnal de alarmă. El a arătat că în acest moment cele mai multe cazuri de COVID-19 se observă la persoanele tinere. Aici se constată o evoluţie rapidă a bolii. Mai exact, în câteva de zile, de la o afectare a plămânului de 10% se ajunge la 70%.

Şeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara a arătat că tinerii sunt pacienţii cei mai des întâlniți în ultimul timp. În cazul acestora, în doar câteva zile ajung de la o afectare a plămânului de 10%, la o afectare de 70%. Musta este de părere că este posibil ca acest lucru să fie cauza de circulaţia unor noi tulpini ale SARS-CoV-2.

Formele severe sunt mai numeroase

„În ultimele trei săptămâni, ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, creştere care posibil se datorează faptului că în comunitate există virus cu transmitere mai intensă. Ce constatăm noi este că numărul de cazuri a crescut şi formele severe sunt mai numeroase”, a spus Musta.

În opinia sa, nu există posibilitatea să se determine aceste subtipuri sau aceste tulpini. Însă, modul cum evoluează formele clinice arată indirect faptul că ne confruntăm cu alte tulpini sau şi cu alte tulpini decât cele cu care ne-am confruntat până în prezent. Virgil Musta a făcut aceste afirmații, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Medicul avertizează care sunt categoriile cele mai afectate

Potrivit celebrului doctor, aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile creşterii rapide a numărului de cazuri de COVID-19.

„Problema se pune dacă aceste tulpini au şi o patogenitate mai accentuată, pentru că ne confruntăm în acelaşi timp cu cazuri, la persoane tinere, cu evoluţie rapidă, în câteva de zile, de la o afectare a plămânului de 10% ajunge la 70% ceea ce, astfel de evoluţii rapide şi severe, nu le-am avut până în momentul de faţă”, a punctat Musta.

În ceea ce priveşte situaţia din Timişoara, Virgil Musta spune că se remarcă „o uşoară descreştere”, Însă, a continuat el, presiunea pe spitale este la fel de mare. Efectele carantinei, în momentul în care aceasta se respectă, şi este eficientă, le putem vedea abia peste una-două săptămâni.