Viorica Dăncilă consideră că premierul desemnat, Ludovic Orban, nu poate lua decizia în privința comisarului european propus de România. Acesta adaugă că Președintele Iohannis a făcut o mare greșeală atunci când a spus că un Guvern demis nu poate face propunerea.

„Aşa cum preşedintele a confundat Franţa cu Finlanda, cred că aşa a confundat un premier interimar cu un premier desemnat. Avem un premier desemnat, nu avem un guvern. Asta nu înseamnă că un premier desemnat poate să ia o decizie în legătură cu comisarul european. Deci cred că preşedintele a făcut o mare greşeală”, a declarat Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles că va avea o discuție cu președintele Comisiei Europene pe tema comisarului european. De asemenea Iohannis consideră că Guvernul Dăncilă nu poate face o propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei.

„Eu o să mă opun ferm la aşa ceva, pentru că un Guvern care a fost demis de drept în Parlament nu poate fă facă o propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei, în care, cu certitudine, acest Guvern nu va avea niciun rol.”

Președintele a mai spus că varianta cea mai bună ar fi ca CE să aștepte investirea noului Guvern în România, Guvern ce va veni cu propunerea pentru Comisar European.

„Aceasta e varianta ideală. Eu sper să înţeleagă toate părţile implicate – în speţă Parlamentul României – că nu putem să ne jucăm cu regulile democraţiei. Cum ar fi asta să existe un prim-ministru desemnat şi să nu se discute în Parlament două guverne. Este un scenariu greu de imaginat, care sper să nu devină realitate.”