„Sistemul public nu doreşte eficienţă pentru că în momentul în care ai criterii de eficienţă se văd minusuri în sistem şi se vede faptul că sunt persoane care ocupă o poziţie publică fără să aducă o contribuţie reală în activitatea instituţiei respective. Această ‘Vale a Plângerii’ e o continuă plângere: e greu, e greu. Tuturor ne e greu, şi omului din privat îi e greu. Orice propunere, orice critică pe care o faci în administraţie are deja declanşarea unui război. Avem o problemă să ne înţelegem minusurile, să le acceptăm şi să lucrăm pe ele”, a spus ministrul, la Gândul Live.

De asemenea, Violeta Alexandru susține că „a deranjat” foarte mult în momentul în care a început să facă schimbări în ministerul pe care îl conduce.

„Am deranjat, simt acest lucru. Este un minister în care s-a lucrat într-un anumit ritm şi eu vreau alt ritm. Suntem în 2020, nu mai avem timp să ne lamentăm şi să ne plângem. Cine ţine pasul cu acest ritm se vede, cine nu ţine pasul se ocupă cu altceva, inclusiv de a lua frânturi de informaţii din minister şi a le trimite către cealaltă parte a spectrului politic, cu scopul de a face rău. Deja am făcut schimbări, dar nu voi fi omul care să spună ‘Am făcut ce am putut’. Poate nu voi reuşi să fac tot, dar nu voi fi omul care va spune: ‘Am făcut ce am putut’ sau ‘N-am putut să fac pentru că m-a învins sistemul’. Voi lupta până în ultimul moment pentru a genera schimbări”, a susţinut ministrul.

Formularul A1, exemplul unei administrații cu probleme

Ministrul a vorbit despre formularul A1, de care un român care merge să lucreze într-o ţară a UE are nevoie pentru a evita dubla impozitare ca un exemplu al unei administraţii care ştie că are o problemă, dar nu o rezolvă.

„Este un formular pentru care îţi trebuie 18 documente pe care de fapt Casa de Pensii le poate obţine din altă parte, de la ANAF, de la Registrul Comerţului… De ce înaintea mea niciun ministru nu văzut aceste lucruri? Este o problemă de neconectare a bazelor de date. Oamenii sunt trimişi dintr-o parte în alta, li se cere de la angajator un teanc întreg de documente deşi se pot obţine şi acestea. Programul pentru obţinerea formularului este de două ore pe zi, trei zile pe săptămână, în mijlocul zilei, când omul este în activitate”, a afirmat Alexandru.