Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a primit aviz negativ, miercuri, din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Membrii comisiilor au avizat negativ noul mandat cu 35 de voturi împotrivă şi 13 de voturi pentru.

Miercuri este ultima zi în care miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II sunt audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Pe 24 februarie este programat, în plenul Parlamentului, votul de învestitură a noului Cabinet.

Guvernul Orban I a fost demis, în data de 5 februarie, printr-o moţiune de cenzură depusă de PSD, conform Agerpres.

Violeta Alexandru s-a aflat miercuri la Parlament, pentru a fi audiată de comisiile de specialitate în cadrul procedurii de învestire a Guvernului Orban 2.

Iar prezența ministrului Muncii între parlamentari nu s-a încheiat fără un schimb de replici mai puțin curtenitoare.

Dealtfel, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, a rugat-o chiar în debutul audierilor pe Violeta Alexandru să nu înceapă cu răfuieli personale.

”Unii colegi vor să vă audieze mai des. Ați putea să faceți audierile astea chiar la grupurile din Cameră sau din Senat, că atunci ar fi cel mai indicat.

Un ministru plin de ambiție

Probabil că toți colegii au urmărit dacă există schimbări în programul de guvernare.

Sper ca la final să aveți un vot favorabil doamna ministru, în speranța că îi veți convinge, mai ales că aveți și o experiență de trei luni în fruntea acestui Minister. Am rugămintea să nu începem cu atacuri la persoane și cu răfuieli!”, a început președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, audierea Violetei Alexandru, conform Antenei 3.

”Aș vrea să le mulțumesc celor care cu ocazia precedentei audieri au apreciat că merit votul de încredere și m-au susținut, dar și celor care nu m-au susținut, pentru că m-au ambiționat.

M-au ambiționat să arăt că se poate și vă prezint, după trei luni de activitate, repet, principalele rezultate pe care le-am atins. Este adevărat că de câte ori m-ați chemat, am venit la Comisie, am venit”, a răspuns Violeta Alexandru.

Jigniri de ambele părți

Discuțiile au degenerat, în cele din urmă, Adrian Solomon fiind acuzat de parlamentarii din opoziție că a jignit-o pe Violeta Alexandru.

”De ce jigniți o femeie? Insinuați că nu înțeleg. Va adresați mie cu ‘Sper că ați înțeles’, asta e o jignire, dacă nu vă dați seama”, l-a acuzat ministrul Muncii pe Solomon.

Acesta a replicat însă spunând că nu este o jignire să atragi atenția cuiva care aberează asupra acestuii lucru.

În replică, mai mulțiparlamentari liberali, dar și de la USR, au cerut ca audierile să fie conduse de altă persoană, pentru că Adrian Solomon nu ar fi ”o persoană echilibrată”.

Solomon a replicat la rândul lui, spunând că i se aduc jigniri, atunci când este acuzat că este ”dezechilibrat”.