Acest strugure a fost socotit pentru mult timp un secund al Cabernetului, cel mai probabil datorită proporțiilor în care erau cupajate aceste soiuri în vinuri de largă răspândire, cum sunt cele franțuzești din regiunea Bordeaux. În ultimele decenii tot mai mulți producători aleg să creeze vinuri exclusiv din Merlot cu rezultate excepționale, lucru care i-a adus acestui soi o faimă cel puțin la fel de mare cum este cea a fratelui său mai răspândit, Cabernet Sauvignon.  Aproape jumătate din producția anuală de Merlot se găsește în Franța, mai ales în regiunea Bordeaux sau Languedoc-Roussillon. Aici, vinurile de Pomerol și Saint Emilion în care este el dominant, au un potențial excelent de maturare. În mod obișnuit Merlotul este un vin cu o structură medie, fină. Aromele distinctive ale gustului său sunt de obicei cele de cireașă neagră, zmeură și prună, are taninuri ușoare, acciditate medie și un finish delicat, cu ceva mai multă structură și note condimentate în zonele reci (Franța, Italia sau Chile) și un buchet mai fructat și taninuri foarte blânde în zonele calde (California, Australia, Argentina)Vinurile din acest soi sunt excelente pentru masă. Gustul său echilibrat îl recomandă pentru o serie întreagă de feluri de mâncare. În mod tradițional este un companion perfect pentru carnea de pui și pentru carnea roșie slab condimentată. Mâncărurile picante îl vor copleși însă, iar peștele își va pierde din savoare în combinație cu aromele sale.

Bune de gustat

Merlotul este un strugure larg răspândit și în România și cultivat cu succese notabile. Merită, de pildă să gustați, Menestrelul de la Rotenberg apreciat la „Mondial du Merlot“ din Lugano, în 2010. Sau Prince Matei, unul dintre cele mai populare și mai apreciate vinuri românești de peste 15 ani. O apariție notabilă pe piața autohtonă din ultimii ani a fost și vinul Alira produs de crama de la Aliman, care a confirmat potențialul excelent al acestui soi pe meleagurile noastre. Dacă vreți să gustați un rose făcut exclusiv din Merlot vă recomand acest Unico din Abruzzo, care este unul dintre cele mai reușite roseuri pe care le puteți găsi pe piața noastră la un preț foarte bun.
Cinci lucruri bune de reținut

1. Deși este mai rar menționat decât Cabernetul sau îndeobște mai ieftin decât Pinot Noirul, este la ora actuală cel mai cultivat strugure din Franța și cel mai vândut soi din Statele Unite.
2. Are pielea mai subțire decât Cabernetul și este mai greu de cultivat. Însă se coace mai devreme, iar acest lucru poate reprezenta un avantaj într-o toamnă friguroasă de exemplu.
3. Vinurile de acest soi sunt sensibile la lumină și în pahar sunt ușor de recunoscut pentru că au o nuanță ușor portocalie.
4. Unul dintre cele mai cunoscute vinuri de Bordeaux, Chateau Petrus, este un cupaj cu Merlot dominant.
5. În țările în care delicatețea taninurilor nu este neapărat apreciată, producătorii maturează vinurile Merlot în butoaie de stejar american pentru a potența intensitatea buchetului.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.