Petrecerile de 1 mai, mai mult sau mai puțin organizate, trebuie să fie însoțite de băuturi care rimează cu primăvara. Iată câteva idei de cocktailuri răcoritoare pe care le puteți face relativ ușor, fie că sunteți acasă, fie într-o exrcursie la munte sau la mare.

Aperolul este aperitivul perfect pentru o zi cu soare. Gustul dulce-amărui, concentrația alcoolică mică și versatilitatea aromelor sale fac din acest lichior ingredientul ideal pentru zeci de rețete delicioase și, în același timp, răcoritoare. În Italia, această băutură a devenit celebră deabia după Al Doilea Război Mondial, fiind consumată cu preponderență în nord. Cel mai frecvent îl găsești în combinație cu prosecco, în Aperol Spritz, rețeta care i-a adus de altfel succesul fulminant din ultimii ani. Se spune că în regiunea Veneto, unde a fost inventată această rețetă, în intervalul dintre orele 6 și 9 seara (numit de italieni aperitivo) se consumă 1000 de spritz-uri pe minut. Popularitatea acestui cocktail este cu atât mai mare cu cât rețeta este cât se poate de simplu de preparat: la o parte de Aperol pui două părți de prosecco într-un pahar plin cu gheață, asezonat cu o felie de portocală și un strop de apă minerală.

Acest coktail poate avea și alte variațiuni. De pildă așa-zisul Aperol Fresh. Este un fel de Aperol Spritz, însă îndoit cu fresh de portocale. Paharul trebuie umplut 2/3 cu gheață, apoi pui o măsură de Aperol, una de fresh (de portocale sau grepfruit) și o jumătate de măsură de prosecco. Aperolul poate fi de asemenea combinat foarte ușor cu ginul în diverse cocktailuri. Iată două exemple: Cheeky Negroni (o parte gin – de preferat un gin ceva mai aromat  precum Hendriks sau Botanist, o parte vermut alb, o parte Aperol. Ingredientele se amestecă cu gheață într-un pahar înalt și la final puteți adăuga o felie de grepfrut) sau Aperol gin punch (într-un bol amestecați 5 părți gin, 3 părți Aperol, 1 parte Chartreuse galben, 2 părți suc de lămâie, 2 părți suc de grepfrut, 1 parte suc de portocală, câțiva stropi de bitter – Angostura și o sticlă de spumant. La final adăugați gheață)

Malibu este un rom cu aromă de cocos, făcut după o rețetă originală din insulele Barbados. Este ușor dulceag, însă aroma de cocos și textura sa foarte uleioasă se combină perfect cu apa tonică. Iar rețeta de Malibu tonic este foarte simplă: într-un pahar plin de gheață amestecați două degete de Malibu, apă tonică și asezonați cu două-trei felii de lămâie.

În meniurile barurilor de pe la noi a apărut în sfârșit Pimm’s, un gin sling care se bea în Anglia de zeci de ani. O licoare obținută din gin cu esențe de fructe și plante care se bea cu apă tonică, ginger ale, limonadă sau spumant, lâmăie și mentă și care poate să vă fie un companion de nădejde în după-amiezele însorite. Merită să încercați un Pimm’s Lemonade și acasă: la o măsură de Pimm’s puneți două măsuri de limonadă făcută cu apă minerală și îndulcită cu miere, însă nu prea tare, pentru că are și Pimm’s-ul dulceața lui.

Croit după aceeași rețetă ca și Aperol Spritz, însă cu lichior de soc este un cocktail deja cunoscut la noi, numit HugoS-a născut tot în Italia, dar în Nord, în Tirolul de sud. Când îl bei, te duce cu gândul la Mojito, pentru că e făcut cu mentă și lime. Însă aroma de soc mie îmi amintește de copilărie, mai exact de socata pe care bunica o făcea în fiecare primăvară. Nu uitați să adăugați în pahar alături de lichior , spumant și lime, câteva frunze de mentă. Rolul lor nu este doar decorativ.

În fine, Kirul este un cocktail franțuzesc făcut dintr-o măsură de lichior de coacăze negre și vin alb. Francezii îl beau ca un soi de aperitiv toamna cu Aligote sau cu un vin alb foarte sec provenit dintr-un soi mai puțin pretențios. Mulți confundă îndeobște rețeta tradițională cu Kirul Royal, nume pe care-l găsiți mult mai frecvent în meniurile restaurantelor.  Asta înseamnă că în loc de vin alb veți primi un spumant. De asemenea, unii barmani confundă lichiorul de coacăze negre (Crème de Cassis) cu cel de zmeură (Chambord) și el foarte des întâlnit prin baruri. Acela însă, preparat tot cu spumant, se numește Kir Imperial.

Dați click aici pentru pachetele noastre speciale de primăvară

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.