Schimbările climatice amplifică și dezastrele din timpul iernii. Oamenii de știință conduși de Judah Cohen, climatolog la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), au legat apariția sezonului rece de un fenomen ignorat – vortexul polar stratosferic, un ciclu de vânturi de vest care se formează iaarna deasupra Polului Nord, potrivit Vice.com.

Acest lucru a permis ca vremea rece să ajungă în SUA, așa cum s-a văzut în februarie, când un val de frig a lovit statul american Texas. Autorii studiului spun că încălzirea Arcticii va genera mai multe ierni reci în unele locații.

Echipa a folosit date observaționale și modele climatice pentru a expune „evenimente de întindere” în vortexul polar, care determină forma sa circulare în Arctica. ”Acest fenomen este legat de frigul extrem în părți din Asia și America de Nord” și ar putea „extinde potențial timpul de avertizare al temperaturilor extreme în Asia, Canada și Statele Unite”, potrivit studiului publicat în revista Science.

„Cred că ar trebui să putem recunoaște apariția unei perioade de răcire, în termen de două sau poate trei săptămâni, permițând oamenilor să fie „în alertă sau cel puțin să țină cont de faptul că ne putem aștepta la o iarnă cu temperaturi extreme”, explică Cohen.

El a studiat evenimentele de întindere a vortexului polar, care sunt precedate de efecte sezoniere specifice toamnei, cum ar fi ninsori abundente în Siberia și topirea gheții marine de pe coasta nordică a Eurasiei.

Noul studiu se adaugă numeroaselor dovezi care leagă încălzirea globală de toate tipurile de vreme extremă, inclusiv de cele care au loc iarna.