Va fi o iarnă de coşmar pentru români! Nu numai că vor fi nevoiţi să facă faţă facturilor mai mari la energie electrică şi gaze, dar alimentele se vor scumpi în lunile următoare.

Majorările de preţ la energie, gaze, combustibili, dar şi influenţa cursului valutar, toate se vor resimţi la raft

O spune chiar Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară “Sindalimenta”, care afirmă că mâncarea se va scumpi în România, în medie, cu 10-12%, însă unele produse vor ajunge chiar până la majorări de 25%.

“Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie – n.red.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine.

Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă.

Importăm inclusiv lapte 20-25% (din consum – n.red.), importăm carne de porc aproape 70%, importăm şi carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el”, a declarat preşedintele Sindalimenta pentru Agerpres.

La ce alimente se vor înregistra cele mai mari scumpiri în perioada următoare?

Dragoş Frumosu a indicat că scumpirile cele mai mari la alimente se vor înregistra în rândul pâinii, al cărnii de porc şi al preparatelor de porc.

“Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari.

Şi preţul grâului de panificaţie a început în ultima perioadă să crească, a crescut cu vreo 30 de euro pe tonă în ultima perioadă şi dacă ţinem cont că sectorul de panificaţie are un consum mare de energie electrică, fiindcă majoritatea cuptoarelor sunt electrice, nu poţi să te aştepţi la altceva. Este firesc ca fenomenul acesta să vină foarte repede, inclusiv din cauza faptului că preţul grâului a început să crească. Chiar dacă fabricile de panificaţie au un stoc pentru câteva luni de zile, este evident că panificaţia va fi afectată prima.

Cred că la panificaţie (creşterea preţului – n.red.) va merge fără discuţie la un 25%, nu ştiu dacă nu e puţin. Se discuta de o creştere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu preţul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%. Poate pare puţin, pentru că la o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populaţia săracă şi cu o familie mai numeroasă, care îşi cumpără pâine mai multă. La produsele lactate creşterea va fi de 15% fără discuţie”, a precizat Dragoş Frumosu.

“Probabil că vom avea disponibilizări masive şi riscăm să ne îndreptăm spre cât mai multe importuri de alimente”

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară “Sindalimenta” a mai indicat şi faptul că aceste scumpiri vor duce, automat, şi la pierderea locurilor de muncă pentru unii dintre angajaţii din domeniul alimentar. “Disponibilizările vor apărea fără discuţie în jumătate de an”, avertizează Dragoş Frumosu.

“Toate aceste efecte negative şi pe fondul aceloraşi venituri ale populaţiei şi a creşterii preţurilor vor face mai mult ca sigur ca vânzările să scadă, probabil că multe din întreprinderile mici şi mijlocii (din domeniul alimentar – n.red.) nu vor face faţă şi se vor închide, probabil că vom avea disponibilizări masive şi riscăm să ne îndreptăm spre cât mai multe importuri de alimente. Sunt convins că după creşterile de preţuri în industria alimentară vânzările vor scădea, iar pericolul cel mai mare este pierderea locurilor de muncă ale angajaţilor din industrie.

Salariile în industria alimentară sunt foarte mici, exceptând un personal considerat să spunem de top, 20% din angajaţi care au nişte poziţii mai importante şi mai responsabile în companii, majoritatea salariilor sunt cu 200-300 de lei peste salariul minim pe economie. Deci un om din industria alimentară câştigă în jur de 1.800 de lei, maximum 2.000 de lei net, deşi e mult spus 2.000 de lei. Cei de la companiile multinaţionale câştigă probabil cu 500-600 de lei peste, dar sunt nişte venituri insuficiente.

Sigur vor scădea vânzările, în primă fază probabil companiile mai mari vor reduce numărul de schimburi, cele mai mici, care nu rezistă, se vor închide, iar disponibilizările vor apărea fără discuţie în jumătate de an, dacă nu se trezeşte cineva de la Guvern să găsească nişte soluţii”, a mai declarat Dragoş Frumosu.

Sursa foto: Dreamstime