Vine canicula peste România! Vor fi adevărate zile de foc, atrag atenţia meteorologii.

România se va topi de căldură săptămâna aceasta! Atenţionare meteo de la ANM

Mai precis, miercuri şi joi, pe 5 şi 6 iulie, vremea va deveni caniculară în România, iar disconfortul termic înregistrat va fi unul ridicat.

În aceste două zile, indicele temperatură-umezeală (ITU) ar putea atinge sau chiar depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, se arată în prognoza meteo a celor de la ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie).

Informarea meteo de disconfort ridicat este valabilă pentru întreg teritoriul României, pentru următoarele trei zile, adică marţi, miercuri şi joi.

Mercurul din termometre va urca până la 32-35 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor fi de 18-20 de grade Celsius, transmit specialiştii ANM.

Cerul va fi variabil. În perioada după-amiezii vor fi înnorări temporare, atunci existând şi condiţii pentru ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vine canicula. În ce zone din ţară va fi cel mai cald marţi, miercuri şi joi?

Disconfortul termic va fi în creştere în zonele de sud şi est ale României, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Se va înregistra caniculă pe arii restrânse în Lunca Dunării şi în Bărăgan marţi, 4 iulie, transmit meteorologii. Apoi, în următoarele două zile, temperaturile de foc vor cuprinde cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, urcând până la maxim 36 de grade Celsius.

Mai mult, vor fi probleme cu temperaturile ridicate chiar şi astăzi, 3 iulie. Pe arii restrânse, în sudul şi estul Munteniei şi în vestul Dobrogei, se va atinge pragul critic al disconfortului termic şi în după-amiaza zilei de luni, indică datele ANM.

Cod galben de la ANM pentru ziua de luni, 3 iulie

ANM a emis un Cod galben valabil pentru 3 iulie în intervalul 12:00 – 21:00.

În Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, se arată în atenţionarea meteo postată pe site-ul ANM.

Sursă: ANM