Generalul Emis Străinu a declarat că din cauza schimbărilor climatice ce sunt tot mai evidente, meteorologilor le vine greu să prognozeze vremea pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce duce către imposibilitatea de a prezice un cutremur.

De asemenea, Străianu a explicat și de ce planeta se confruntă cu astfel de schimbări climatice. În plus, general susține că ar trebui create programe care să calculeze variațiile produse de aceste schimbări meteorologice bruște.

„Schimbările care au loc în ţara noastră trebuie văzute în contextul lumii. Sunt zone cu ierni foarte grele, cu cantităţi foarte mari de precipitaţii, zăpadă, inundaţii, tot ce este specific fenomenelor de iarnă-toamnă. În zona noastră o să avem de trecut prin evenmimente deosebite, pentru că ceea ce se numesc de regulă fenomene meteo extreme o să mai aibă loc.

Schimbările compoziţiei atmosferei au fost eneorme din cauza incendiilor din Australia, Siberia, Alaska, erupţia vulcanilor, cantităţi uriaşe de metal în nordul Europei şi ce este peste 15 grade latitudine nordică. E important că marii specialişti în meteorologie spun că nu se mai pot da prognoze pe perioadă lungi. Trebuie create programe care să calculeze aceste variaţii”, a spus Emil Străinu.

România, lovită de un mare cutremur?!

Pe de altă parte, Emil Străianu a precizat că seismul este un fenomen nepredictibil, dar și că există șanse ca România să fie lovită de un mare cutremur.

„Cutremurul care a fost în Rusia este nerelevant pentru situaţia seismică din România. Noi avem două tipuri de cutremure: de suprafaţă şi cel de mare adâncime, din Vrancea. Ce trebuie să înţeleagă oamenii e că seismul este un fenomen geofizic nepredictibil.

Nimeni nu a reuşit să facă un model pe baza căruia să stabilească o ecuaţie, ca să ştim când se produce. Când se produc, nu ştim ce amplitudine o să aibă. Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează. Nu mereu un cutremur mare are unul premergător şi nu o să ştim câte replici o să aibă”, a mai afirmat Străinu la România Tv.