Prognoza meteo ANM pentru ianuarie 2024

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru ianuarie 2024.

În săptămână 8 ianuarie – 14 februarie, se preconizează temperaturi scăzute pe întreg teritoriul României. Valorile termice vor fi sub media specifică acestei perioade, cu o abatere termică negativă mai pronunțată în regiunile nord-estice și sud-estice. Regimul pluviometric va fi deficit în regiunile vestice, centrale, cu accent în cele nord-vestice, în timp ce în regiunile sudice și nord-estice se așteaptă un ușor excedent de precipitații. În restul țării, cantitatea de precipitații se va situa aproape de media obișnuită pentru acest interval.

Pentru săptămâna 15 ianuarie – 21 ianuarie, se estimează că temperaturile medii vor fi în general apropiate de normele acestei perioade pe cea mai mare parte a teritoriului, cu ușoare scăderi în extremitatea de nord-est și ușoare creșteri în extremitatea de sud-est. Precipitațiile vor fi excedentare în toate regiunile, cu accent în cele vestice și nord-vestice.

În săptămâna 22 ianuarie – 28 ianuarie, temperatura medie a aerului va înregistra ușoare scăderi față de normele specifice, în întreaga țară, cu accent pe regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi local deficit în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest se va apropia de normal pentru această perioadă.

Pentru săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie, cu excepția regiunilor centrale, unde temperaturile medii vor fi apropiate de normă. Valorile termice se vor situa ușor sub media specifică acestei săptămâni, mai ales în estul și nord-estul țării. Cantitatea de precipitații se va apropia de media obișnuită pentru acest interval, pe întreg teritoriul.

Un ciclon polar se îndreaptă spre România

Din începutul săptămânii viitoare, se anunță o schimbare radicală în condițiile meteorologice. Un ciclon polar este prognozat să pătrundă în România, determinând o marcantă scădere a temperaturilor și există o probabilitate crescută de precipitații sub formă de ninsori abundente, însoțite de vânturi puternice de viscol. Se observă o intensificare a circulației aerului în zona Atlanticului de Nord și a Europei, ceea ce sugerează posibilitatea unor modificări rapide în evoluția vremii în următoarele două săptămâni.

Activitatea remarcabilă a circulației aerului în Marea Mediterană poate duce la formarea de cicloni, care, interacționând cu aerul extrem de rece, ar putea afecta condițiile meteorologice în apropierea regiunii de sud-est a țării. Conform estimărilor, această schimbare ar putea începe de la începutul săptămânii viitoare, posibil între luni și miercuri.

În eventualitatea concretizării acestui scenariu, se așteaptă nu doar o diminuare abruptă a temperaturilor în următoarea săptămână, ci și intensificări ale vântului în partea estică a țării, în Moldova și Dobrogea. Există, de asemenea, posibilitatea de precipitații sub formă de ninsoare, creând condiții propice pentru viscol.