Meteorologii de la AccuWeather au spus ce părți ale Europei vor avea cele mai grele condiții în această iarnă și ce zone ar putea fi scutite de aceste efecte meteorologice.

Începutul oficial al iernii este la puțin peste două luni distanță și, chiar dacă mulți europeni s-ar putea să se acomodeze la rutina de toamnă, echipa de meteorologi pe termen lung a AccuWeather a alcătuit deja o perspectivă a ceea ce va aduce iarna în Europa în acest sezon.

Fenomenul „La Nina”, un pericol pentru Europa

Costurile în creștere ale energiei electrice și ale gazului pe întreg continentul pun o presiune suplimentară pe perspectiva a ceea ce va aduce această iarnă. Perioadele de vreme rece ar putea însemna un efect de antrenare în diferite aspecte ale economiei europene. Ar putea aduce efecte de lungă durată asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor, precum și repercusiuni asupra turismului și comerțului care se pot extinde la nivel global.

În acest sezon de iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic care este omologul rece al lui El Niño. În timpul La Niña, temperaturile neobișnuit de scăzute ale oceanelor se extind în Pacificul ecuatorial, ceea ce, la rândul său, creează un sistem de feedback oceanic-atmosferic care poate avea un impact asupra vremii pe tot globul – în special asupra modelelor de temperatură și de căderi de zăpadă din timpul iernii.

Meteorologii spun că există indicii că traiectoria generală a furtunilor din această iarnă va viza adesea sudul Europei.

Vine iarna în România! Avertismentul meteorologilor

Localitățile din Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani au șanse mai mari de a primi ploi mai frecvente și fenomene provocate de vânt decât alte părți ale continentului.

Pentru România, se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est, așa cum se vede și în estimarea zilelor cu zăpadă.

Vor fi perioade cu temperaturi mai scăzute, dar și ușor mai ridicate decât normalul perioadei.

În mod normal o iarnă poate veni cu 3-4 viscole și intervale de ger, iar temperaturile minime pot coborî până spre -20…-25 de grade în depresiuni.

Furtuni de zăpadă în Europa

În unele privințe, locuitorii din Peninsula Iberică până în sud-estul Europei ar putea observa unele asemănări cu cele din ultimii doi ani.

Acest lucru ar putea însemna un risc sporit de ploi abundente, în special în sud-estul Franței, în centrul nordic al Italiei și în vestul Balcanilor. Cei care locuiesc în orașe, cum ar fi Veneția, Italia, ar trebui să monitorizeze îndeaproape orice furtună din zonă în această iarnă, din cauza vulnerabilității localității lor la inundații.

O traiectorie de furtună dominantă spre sud în Europa ar însemna, de asemenea, un potențial de căderi mai mari de zăpadă de-a lungul versanților sudici ai Alpilor, a explicat Roys.

Furtunile de vânt sunt cunoscute pentru faptul că aduc vânturi dăunătoare, precipitații torențiale și chiar descărcarea de zăpadă în zonele înalte. Anul trecut, multe dintre furtunile cu nume din Spania și Portugalia au avut loc mai târziu în sezonul furtunilor de vânt, primăvara. Cu toate acestea, numeroasele efecte ale furtunii Blas au fost resimțite în prima jumătate a lunii noiembrie în porțiuni din estul Spaniei și sudul Franței.