Pandemia de coronavirus a declanșat un aevărat prăpăd în România. Pe lângă criza sanitară, cea economică este evastatoare. Consilierul pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, vine cu previziuni sumbre.

Vin vremuri cumplite

Lucian Croitoru anunță vremuri cumplite pentru România. Urmează o receiune economică. Mai mult, mii de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă, iar datoria publică va continua să crească, o spune Croitoru.

„Sunt îngrijorat de evoluțiile numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2, atât ca om, cât și ca economist (Vezi Fig. 1 și Fig. 2).

Ca economist, știu că boala va continua să producă efecte economice negative severe. Va fi recesiune; foarte multe locuri de muncă sunt în pericol; datoria publică va continua să crească; stabilitatea macroeconomică și financiară sunt la risc. Problemele vor fi și mai complicate în 2021.

Toate forțele politice ar trebui să coopereze pentru a combate epidemia. Faptele arată însă că nu este așa.

Din păcate, economia politică a procesului este un factor care amplifică problema, nu o rezolvă. Gândiți-vă că în țara noastră deodată, de mâine, numărul de cazuri de îmbolnăviri ar începe să scadă vizibil, astfel că până la data alegerilor parlamentare s-ar ajunge la un număr foarte mic de îmbolnăviri pe zi. Imaginați-vă că, în același timp, în unele țări boala ar continua să se extindă cu rate înalte. În aceste condiții, partidul care deține guvernul și aliații săi ar câștiga alegerile, căci automat, cea mai mare parte a populației va asocia succesul cu guvernul și cu cei care l-au sprijinit.

Cu alte cuvinte, evoluția bolii creează un conflict de interese pentru cei ce nu dețin guvernul și sunt percepuți ca adversari ai guvernului: pe de o parte ei ar trebui să sprijine măsurile guvernului pentru combaterea bolii, dacă își iubesc concetățenii, iar pe de altă parte au interesul să împiedice câștigarea alegerilor de către cei ce formează guvernul sau le sunt prieteni. Ce vor alege să facă adversarii politici ai guvernului și ai aliaților lor? Se vor sacrifica pe ei, ajutându-i pe cei ce guvernează și pe aliații lor efectivi sau potențiali, sau vor sacrifica populația?

Cel mai bine este să nu le dăm ocazia să aleagă: purtați mască, păstrați distanța și igiena adecvată”, a scris Croitoru pe o rețea de socializare.