Vremea se strică în România. Temperaturile vor atinge valori mai scăzute în următoarea perioadă, după zilele calde din weekend. Potrivit meteorologilor, un nucleu de aer rece va aduce ploi torenţiale, vânt şi descărcări electrice.

Vin vijeliile în România. Se strică vremea în aproape toată țară

Vremea se strică la începutul săptămânii, conform datelor publicate de Meteo & Radar. Până miercuri, 29 mai, se anunță ploi însemnate cantitativ și, local, furtuni, în următoarele zone:

  • Moldova;
  • estul Munteniei;
  • Dobrogea;
  • estul Transilvaniei;
  • spații mai restrânse în restul teritoriului.

Regiunile din estul țării vor avea parte de ploi și furtuni

Potrivit meteorologilor, regiunile din estul țării vor avea parte de ploi și furtuni. Anunțul a venit în contextul în care vestul României a fost afectat săptămâna trecută de astfel de fenomene.

În spatele schimbărilor se află un nucleu de aer rece în straturile mai înalte ale atmosferei.

Nucleele de aer rece în altitudine sunt responsabile pentru majoritatea episoadelor de ploi abundente din sezonul cald al anului, în România.

Din această cauză, în prima partea a săptămânii vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea estică a țării.

meteo, ploi, vremea, ANM
Ploi / SURSA FOTO: Dreamstime

Fenomenul se va manifesta în special prin averse torențiale

Aceasta se va manifesta în special prin averse torențiale. Fenomenul va fi însoți uneori de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Distribuția precipitațiilor va fi neuniformă. Local, mai ales în Moldova și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 20 – 30 l/mp până miercuri.

Izolat, mai ales la munte, se vor acumula peste 50 l/mp. În același timp, vor fi și zone unde se vor acumula sub 10 l/mp.

Datorită norilor și a unui transport de aer rece dinspre est, vremea se va menține destul de răcoroasă în estul țării. Temperaturile maxime vor fi de aproximativ 18 – 23 de grade Celsius.

De la mijlocul săptămânii, aria ploilor și furtunilor se va extinde și în restul teritoriului.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

În săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului se va situa aproape de normele climatologice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Este posibil să fie ușor mai ridicate în vest, nord și local în centrul țării. Cantitățile de precipitații vor fi sub normele obișnuite în majoritatea regiunilor, iar deficitul va fi mai accentuat în zonele de deal și de munte.

În săptămâna 3-10 iunie, temperaturile medii vor fi peste normele climatologice pentru această perioadă în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor fi sub normale în toată țara, însă deficitul va fi mai pronunțat în regiunile sudice și estice..

În săptămâna 10-17 iunie, temperaturile medii vor fi ușor peste mediile climatologice pentru această perioadă în întreaga țară, mai ales în regiunile sudice și estice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare local în sudul și estul teritoriului și apropiate de cele specifice pentru această perioadă în restul țării, conform ANM.