Vin direct la tine acasă! Se întâmplă de luni, 30 mai. Toată România este vizată

De luni, 30 mai, recensământul populației intră într-o altă etapă. Românii se mai pot autorecenza doar până vineri, apoi recenzorii vor bate din ușă în ușă pentru ca cei care nu au completat chestionarele în mediul online să le completeze cu ajutorul autorităților.

Peste 10 milioane de chestionare au fost completate până acum în mediul online, iar salariații care au făcut acest lucru beneficiază de o zi liberă plătită de la stat.

În urmă cu două săptămâni, autoritățile au decis prelungirea perioadei de autorecenzare, aceasta fiind, în primă instanță, valabilă doar până la data de 15 mai. De luni însă, recenzorii vor veni din ușă în ușă, iar recenzarea se va face pe tablete, până la data de 17 iunie.

Au fost completate peste 10.250.000 de chestionare până pe data de 24 mai

Totodată, datele înregistrate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că au fost completate peste 10.250.000 de chestionare până pe data de 24 mai. Astfel, bucureștenii au completat peste un milion de formulare, urmați de cei din județul Cluj, cu peste 440.000 de chestionare, județul Prahova cu aproximativ 400.000 și județele Brașov și Timiș cu peste 380.000 de chestionare.

De asemenea, datele înregistrate de INS arată și că până în momentul de față au apelat la recensământul online atât tineri, cât și persoane trecute de prima tinerețe, cei din urmă apelând la recensământul online asistat.

Trebuie menționat că după această etapă de autorecenzare cei care nu și-au introdus datele online vor trebui să le furnizeze recenzorilor care vor veni la domiciliu. Mai mult, participarea la recensământ este obligatorie prin lege iar persoanele care refuză sau împiedică să ofere date riscă să primească amenzi de până la 3.000 de lei.

Președintele Institutului Național de Statistică (INS) a transmis anterior că autoritățile au fost determinate de „cel puțin două criterii” să prelungească perioada de autorecenzare până în 27 mai.

„Cel puțin două criterii ne-au dus la analizarea unei asemenea situații: în primul rând interesul populației și iî al doilea rând o posibilă cale de reducere a costurilor recensământului populației și locuințelor”, a explicat președintele INS.