Vești importante privind recensământul pe 2021. Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 (CCRPL2021) va decala termenele de desfăşurare a acestui proces. E vorba de Recensământului de probă şi a Recensământului populaţiei şi locuinţelor runda 2021. Informațiille au fost furnizate de Institutului Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021. Recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Totodată, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) rămân nemodificate. Rezultatele finale ale RPL2021 vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

Cum se va desfășura recensământul

În anul 2021, atât în România, cât şi în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor. E vorba de termenele pentru Recensământului populaţiei şi locuinţelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate.

Potrivit INS, acest recensământ este primul care se va desfăşura preponderent online. Fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

“Informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă şi cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice şi nici diseminate în vreun fel”, se menţionează în comunicat.

Se face o dată la 10 ani

Un recensământ al populaţiei și locuințelor reprezintă o acțiune de referință atât pentru oficiul de statistică, cât și pentru societate în întregul său.

Desfășurat în mod tradițional o dată la 10 ani, recensământul populației măsoară cu exactitate o serie de indicatori statistici deosebit de importanți pentru fiecare stat. Este vorba de numărul populației sau dimensiunea fondului de locuințe.

FOTO: INQUAM/Alex Nicodim