In aceasta toamna s-au „copt” multe vanzari la Iasi. Agentii imobiliari sustin ca, in aceasta toamna, pe sectorul de lux, cele mai multe tranzactii s-au facut la un pret mediu de 120.000 USD. „Zonele in care s-au facut cele mai multe tranzactii, zonele vandabile, sunt Copou, Bucium, Moara de Vant si Miroslavei-Pacurari. Momentan, oferta este limitata, iar cerere este”, afirma Bogdan Chihodaru, director al agentiei Terra Imobiliara. Preturile la vilele nou construite, dupa tipare moderne si cu finisaje de calitate superioara, pornesc de la 120.000 – 130.000 USD si ajung pana la 180.000 – 200.000 USD. Preturile la vilele noi situate in celelalte zone, mai putin cautate, nu difera foarte mult fata de acestea. Nivelul lor scade doar cu 10-15%, ceea ce inseamna circa 10.000-20.000 USD mai putin decat vile de aceeasi marime si aceeasi calitate a finisajelor din zone consacrate de lux.
Una dintre ofertele exceptionale, cel putin in ceea ce priveste locul unde este situata, este o vila din Copou, prezenta in toate imaginile din aceasta pagina. „Amplasata intr-un cartier select al orasului, beneficiind de o panorama superba, casa este o prezenta remarcabila in zona. In ceea ce priveste conceptul arhitectural, este o imbinare perfecta a esteticului cu utilul. Ca organizare interioara, vila se bucura de spatii generoase, luminoase si aerisite, dispuse foarte bine ca functiune”, sustine Bogdan Chihodaru.
Zona Copou, unde este amplasata casa, este zona rezidentiala cea mai cunoscuta din Iasi, datorita faptului ca aici Eminescu a trait o mare parte din viata. „Teiul lui Eminescu” din parcul Copou nu este o legenda, ci o marturie vie, un simbol pentru romantici, de peste un secol. Parcul in sine este foarte des vizitat de turisti, fiind unul din cele mai vechi din Romania. Zona Copou este celebra ca loc de promenada, inca de la inceputul secolului XIX. In apropiere se afla conservata „bojdeuca lui Creanga”, prima casa memoriala din tara.
Foarte multi ieseni sau oameni de afaceri care vin frecvent in Iasi sunt interesati sa cumpere o vila in acest oras. Multi dintre acestia nu au insa sumele totale cerute de proprietari si ar avea nevoie de credite avantajoase. „Asteptam creditul ipotecar si sper ca bancile sa gaseasca variante mai bune de credite pentru sectorul vanzarii de case, pentru ca exista multe persoane interesate”, afirma directorul agentiei Terra Imobiliara. Daca preturile la vile se pastreaza neschimbate de doi-trei ani, nu acelasi lucru se poate spune despre terenuri. Preturile acestora cresc, indiferent de zona. Cei care nu vor sa cumpere o vila gata facuta si vor sa o construiasca singuri nu au foarte multe optiuni, nu pentru ca nu ar fi oferte, ci pentru ca foarte putine terenuri au o situatie juridica clara. „Sunt foarte multe probleme din cauza proprietatii, pentru ca multe au fost date fara certificat de proprietate si primariile comunelor invecinate au eliberat titluri de proprietate compensatorii, fara acoperire, in zone din oras, care nu apartin de aceste comune”, afirma Bogdan Chihodaru. De aceea este bine ca la cumpararea unui teren sa fie verificate cu atentie actele, pentru ca altfel exista posibilitatea ca dupa cumparare primaria orasului sa nu elibereze autorizatia de construire si sa conteste dreptul de proprietate, chiar daca respectivul cumparator este de buna credinta.

Calificative vila copou

Amplasament: *****
Casa se afla in cel mai cunoscut cartier al orasului Iasi, in Copou, iar in apropiere se afla casuta lui Creanga si teiul lui Eminescu. Astazi este cea mai bine cotata si selecta zona. Are acces usor.

Suprafata si confort: *****
Vila are in total o suprafata utila de 600 mp si este structurata pe patru niveluri, vand: spalatorie, sala de sport, sauna, crama, living, bucatarie, doua bai, biblioteca, patru dormitoare si mansarda locuibila. In plus, au fost amenajate terase generoase.

Finisaje si dotari: *****
Scara interioara este placata cu marmura, finisajele interioare sunt de cea mai buna calitate: gresie si faianta de import, parchet din lemn natural, tamplarie din stejar, geamuri termopan, semineul din living este placat cu marmura, sala de sport este complet utilata, la fel bucataria si baile. Crama este realizata din piatra de rau, ceea ce confera o ambianta speciala. Vila are si un garaj propriu, in curte.

Shopping: ****
La zece minute se afla un supermarket Billa.

Grad de intretinere al cladirii: *****
Imobilul a fost terminat recent.

Spatiu verde: *****
Casa este intr-o zona aerisita, neaglomerata, cu multa verdeata. In plus, vila detine un teren mare, de 800 mp. In curte este amenajata o gradina de flori, ce da farmec cladirii.

Raport pret-calitate: *****
Proprietarul cere 170.000 USD, in pret intrand si terenul. Bogdan Chihodaru, director al agentiei Terra Imobiliara, sustine ca este un pret bun, tinand cont de faptul ca este
negociabil, ca zona este foarte buna si finisajele de calitate.