Ungurii îi cer demisia lui Viktor Orban în urma unui scandal de corupție

Probleme pentru guvernul lui Viktor Orban. La Budapesta, un val de demonstrații a avut loc marți. Mii de oameni au cerut demisia premierului Viktor Orban. Protestele au izbucnit în urma apariției unei înregistrări audio. Se crede că aceasta este dovada implicării unui membru al guvernului Orban într-un scandal de corupție.

Peter Magyar, avocat și fost susținător al guvernului naționalist ungar, actualmente critic al administrației pe care o acuză de corupție, a făcut publică o înregistrare în cursul zilei de marți. Ulterior, el a cerut oamenilor să iasă în stradă.

„Nu vom permite să fie înăbuşit cel mai mare scandal politic şi juridic din ultimii treizeci de ani”, a transmis Peter Magyar.

În plus, el a solicitat și retragerea din funcție a procurorului general Peter Bolt.

Un număr semnificativ de manifestanți, de ordinul miilor, s-au adunat inițial în fața sediului Parchetului General, iar apoi mulțimea a crescut pe măsură ce s-a îndreptat către o piață din apropierea clădirii Parlamentului.

Marți, Peter Magyar, fostul soț al ministrului Justiției din Ungaria, Judit Varga, a publicat pe internet o înregistrare audio scurtă. În cele două minute, putem auzi cum două persoane discută despre o presupusă investigație de corupție care îl implică pe un fost subaltern al ministrului Varga.

Potrivit lui Peter Magyar, el susține că înregistrarea audio este rezultatul unei conversații pe care a avut-o în ianuarie 2023 cu doamna Varga, soția sa la acea vreme. În acea conversație, ea l-ar fi implicat pe Antal Rogan, un membru al cabinetului lui Viktor Orban, și echipa acestuia. „Dar da, s-au scos”, ar fi spus ea, printre altele. Magyar argumentează că aceasta este o dovadă a manipulării investigației respective.

Iată înregistrarea audio care a provocat întregul scandal în Ungaria:

Judit Varga a declarat că a fost constrânsă să facă declarațiile incriminatoare

În replică la apariția înregistrării, Judit Varga a contraatacat. Potrivit ei, Peter Magyar a exercitat presiuni asupra ei pentru a face declarațiile în cauză.

„A citit zvonuri în presă şi, pentru că mă teroriza de zile întregi, i-am spus ce voia să spun, ca să scap”, a transmis aceasta pe Facebook.

Executivul nu a emis nicio reacție oficială cu privire la divulgarea acestei înregistrări, cu toate că autenticitatea sa nu poate fi confirmată de către AFP.

„O dispută domestică cu o femeie sub influenţă nu are nimic de-a face cu viaţa publică”, a declarat şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, prin intermediul unei înregistrări video.

Peter Magyar neagă ferm acuzațiile aduse de fosta sa soție. El declară că a înregistrat conversația după ce ea i-a descris un „guvern mafiot”.

El afirmă că deține și alte înregistrări care implică oficiali guvernamentali din Ungaria.

În urma demisiei neașteptate a ministrului ungar al Justiției, Judit Varga, luna trecută, premierul Viktor Orban a suferit o pierdere semnificativă. El a fost pus în situația de a renunța la unul dintre protejații săi de încredere. Varga urma să conducă partidul de dreapta Fidesz al lui Orban în alegerile europene. Ea era unul dintre cei mai proeminenți politicieni maghiari din peisajul european.

Conform declarațiilor lui Magyar, înregistrarea de două minute realizată anul trecut ar demonstra că influentul șef de cabinet al lui Orban, Antal Rogán, ar fi falsificat documente legate de o amplă dispută de corupție în care este implicat Pál Völner, fost secretar de stat în Ministerul Justiției în timpul mandatului lui Varga.

Völner a demisionat în 2021 după ce procurorii l-au acuzat de corupție.

„Acest lucru arată că sistemul de justiție se află sub influență politică, că figuri cheie au manipulat investigațiile și că Varga știa acest lucru. Aceasta este o dovadă foarte clară că sistemul de justiție maghiar nu este liber și nu este independent.

Este, de asemenea, unul dintre primele cazuri în care cineva din cercul intim al lui Orbán a vorbit”, a precizat europarlamentarul ungar Katalin Cseh, care face parte din opoziție.