În fața parlamentului de la Budapesta, Viktor Orban a declarat că obiectivul său este limitarea prerogativelor instituțiilor de la Bruxelles, pe care le consideră excesive, și transformarea UE într-un simplu „centru de coordonare” care să respecte suveranitatea statelor membre.
Viktor Orban a explicat că nu dorește abandonarea UE, ci reformarea sa din interior
Liderul conservator a explicat că nu dorește abandonarea Uniunii Europene, ci reformarea sa din interior. Pentru a-și atinge acest scop, a anunțat fondarea unei noi formațiuni politice la nivel european, numită „familia politică a Patrioților”, care își propune să promoveze viziunea sa suveranistă în Parlamentul European. El a declarat clar că strategia sa este să „ocupe Bruxelles-ul” și să schimbe direcția în care merge proiectul european.
Întrebat dacă planurile sale includ ieșirea Ungariei din UE, Orban a răspuns ferm că nu are o astfel de intenție, insistând însă asupra nevoii de a reduce influența instituțiilor comunitare asupra statelor membre. El consideră că puterea de decizie ar trebui să revină în mare parte capitalelor naționale, iar Bruxelles-ul ar trebui să aibă un rol strict coordonator.
„Vom ocupa UE şi o vom transforma într-un „centru de coordonare al Uniunii”, care să respecte suveranitatea statelor membre. Nu vom părăsi UE. Nu vom abandona Bruxelles-ul, ci îl vom ocupa. Pentru aceasta am fondat familia politică a Patrioţilor”, a spus Orban, conform EFE.

Liderul maghiar a făcut referire și la discuțiile avute cu Donald Trump
Premierul ungar a făcut referire și la discuțiile avute cu președintele american Donald Trump. Într-un discurs susținut la Pilisvörösvár pe 23 aprilie, Orban a povestit cum Trump l-a întrebat de mai multe ori când va retrage Ungaria din UE. Răspunsul său a fost mereu același: că o astfel de decizie ar fi luată doar dacă Ungaria ar avea o ofertă mai avantajoasă în afara blocului comunitar.
„Domnule preşedinte, avem nevoie de o ofertă bună”, a răspuns Orban.
Totuși, premierul a subliniat că în prezent nu există un asemenea motiv, având în vedere dependența puternică a economiei ungare de piața europeană. Aproximativ 85% din exporturile Ungariei se îndreaptă către țările membre ale Uniunii Europene, fapt care consolidează rațiunea menținerii în cadrul blocului comunitar, în ciuda divergențelor politice sau ideologice cu Bruxelles-ul.
Astfel, strategia lui Viktor Orban rămâne clară: Ungaria va rămâne în UE, dar va lupta pentru a o transforma într-o structură mai puțin centralizată, în care statele naționale să aibă un control mai mare asupra propriilor politici.