Politico: „George Simion, fanul lui Trump, câștigă primul tur al alegerilor din România”
Site-ul Politico a deschis duminică seara cu titlul „George Simion, fanul lui Trump, de extremă dreaptă, câștigă primul tur al alegerilor din România, potrivit exit-pollurilor”. Publicația notează că bătălia adevărată este pentru poziția a doua, unde Crin Antonescu și Nicușor Dan sunt aproape la egalitate.
Potrivit Politico, rezultatele sunt urmărite cu atenție la Bruxelles și Washington, în contextul în care România devine un nou teren de confruntare între populismul de dreapta și partidele pro-europene.
Publicația amintește că votul are loc după anularea precedentului scrutin, în urma acuzațiilor de campanie ilegală și suspiciunilor de interferență rusă în favoarea lui Călin Georgescu. Simion ar fi încercat să capitalizeze acest val de susținere, sugerând un rol viitor pentru Georgescu, „posibil chiar de prim-ministru”.
Reuters: „Naționalismul MAGA ajunge în România – George Simion, favorit în turul 1”
Reuters titrează că „George Simion părea să se îndrepte către victorie în primul tur al alegerilor prezidențiale reluate din România”, pe fondul unui scrutin perceput drept test pentru creșterea influenței curentului naționalist, asemănător mișcării „Make America Great Again”.
Reuters îl descrie pe Simion drept eurosceptic, critic al UE și al ajutorului militar oferit Ucrainei, și un susținător vocal al președintelui american Donald Trump.
Agenția notează că, potrivit sondajelor, Antonescu (65 de ani) și Nicușor Dan (55 de ani) sunt „aproape la egalitate”, cu scoruri de 21-23%, în spatele celor 30-33% ale lui Simion.
Este remarcat și faptul că votul diasporei, neincluse în exit-polluri, ar putea schimba configurația finală, în condițiile în care atât George Simion, cât și Nicușor Dan sunt populari printre românii din străinătate.
Nicușor Dan face apel la prudență în privința exit-poll-urilor
În fața susținătorilor săi, Nicușor Dan a îndemnat la răbdare și prudență în interpretarea datelor exit-poll, subliniind că acestea nu includ voturile diasporei, care pot avea un impact semnificativ.
Totodată, Reuters amintește că Dan are un profil centrist și proeuropean, cu un trecut în activismul civic și lupta împotriva „mafiei imobiliare” din București.
Crin Antonescu, susținut de coaliția de guvernare
Crin Antonescu este prezentat drept „figura de bază a establishmentului”, candidat al coaliției PSD–PNL–UDMR, fost lider PNL și președinte interimar în 2012. Politico observă că imaginea sa este afectată de eșecul suspendării lui Traian Băsescu și de absența din viața politică în ultimul deceniu.
În prezent, el concurează direct cu Nicușor Dan pentru locul în turul doi, în cadrul unei competiții care, potrivit analiștilor, va avea un rezultat foarte strâns.
România ar putea fi izolată pe plan internațional
La scurt timp după publicarea exit-poll-urilor, George Simion a declarat că „aceasta nu este doar o victorie electorală, este o victorie a demnității românești.
„Este victoria celor care nu și-au pierdut speranța, a celor care încă mai cred în România, o țară liberă, respectată, suverană”, a spus acesta.

Reuters remarcă faptul că victoria sa ar putea izola România pe plan internațional, reduce investițiile și afecta stabilitatea flancului estic al NATO, într-un context regional sensibil.
Reuters subliniază că președintele României are un rol semi-executiv, dar influent în ceea ce privește comanda forțelor armate, numirea premierului, a șefilor din justiție și servicii secrete, precum și în deciziile majore din Consiliul de Securitate.
România a fost un aliat cheie al Ucrainei, oferind sprijin logistic și militar, inclusiv o baterie de apărare Patriot și facilități pentru exportul cerealelor.
Victoria unui candidat eurosceptic și pro-Trump la București, afirmă Reuters, ar putea schimba semnificativ echilibrul diplomatic în regiune, în special dacă va coincide cu un rezultat similar în Polonia, unde un candidat susținut de opoziția naționalistă se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 18 mai.