Ministrul Agriculturii laudă cooperativa „Fermierul Nădlăcan” și încurajează implicarea tinerilor în agricultură
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a afirmat sâmbătă, în cadrul unei vizite în județul Arad, că viitorul agriculturii românești îl reprezintă asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii moderne, cu pasiune și viziune.
Aflat în localitatea Nădlac, ministrul a subliniat importanța cooperării între fermieri, oferind ca exemplu cooperativa „Fermierul Nădlăcan”, formată în urmă cu zece ani din 27 de membri.
Potrivit unei postări a Ministerului Agriculturii pe o rețea de socializare, Barbu a apreciat că această cooperativă reprezintă un model de succes datorită implicării unei echipe care dovedește atașament față de pământul românesc. El a menționat că structura gestionează 3.500 de hectare și a reușit să atragă peste 12 milioane de euro din fonduri europene.
Oficialul a subliniat că de la baza de depozitare de 9.500 de tone și până la proiectul de împădurire a 60 de hectare de teren fertil, dar neirigabil, cooperativa dovedește că este posibilă o agricultură responsabilă și profitabilă.
În cadrul vizitei, însoțit de colegul său Mihai Fifor, ministrul a purtat discuții cu fermieri din zona Aradului, remarcând existența unor comunități consolidate în jurul fermelor și cooperativelor agricole.
De asemenea, Barbu a spus că a întâlnit tineri care se pregătesc să preia afacerile familiale, exprimându-și încrederea că entuziasmul și ideile acestora vor contribui la transformarea sectorului agricol din România.
Mesajul integral al ministrului Agriculturii
„În localitatea Nădlac, județul Arad am văzut o parte din viitorul agriculturii românești – 27 de fermieri s-au unit, în urmă cu zece ani, într-o cooperativă agricolă – „Fermierul Nădlăcan”.
Este cu adevărat o poveste de succes construită de o echipă cu viziune și dragoste pentru pământul țării.
Cooperativa gestionează 3.500 de hectare, are 27 de membri și a atras peste 12 milioane de euro din fonduri europene.
De la baza de depozitare de 9.500 tone, până la proiectul ambițios de împădurire a 60 de hectare de teren fertil neirigabil, această cooperativă arată că se poate face agricultură responsabilă și profitabilă.
Alături de colegul meu Mihai Fifor, am discutat cu fermierii din zona Aradului unde există comunități puternice, dezvoltate în jurul fermelor și cooperativelor agricole!
Am întâlnit și tineri fermieri care deja se pregătesc să preia afacerile familiilor și am încredere că entuziasmul și ideile lor vor schimba modul în care vom face agricultură!
Acesta este viitorul agriculturii românești – asociații de fermieri și tineri care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune!”, a scris Florin Barbu pe pagina sa de Facebook.
Barbu, tur de forță prin județele țării
În urmă cu câteva zile, Florin Barbu anunța că va merge, rând pe rând, prin toate județele României, acolo unde fermierii „au dezvoltat ferme și unități de procesare și au schimbat comunitățile locale”.
Voi merge peste tot și voi discuta cu ei despre viitorul agriculturii românești, despre programele de sprijin pe care le derulează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ei vor decide, ei vor da votul final și nu voi pleca de la nicio întâlnire cu fermierii fără să am un mandat clar din partea lor cu privire la noua politică agricolă comună, a promis ministrul Agriculturii.
Fondurile pentru agricultură trebuie să rămână separate de fondurile de coeziune și structurate pe doi piloni – FEGA și FEADR, adică plăți directe și investiții în dezvoltarea rurală, a mai punctat Florin Barbu.