Ce este făcut din zahăr, poate transporta patru persoane și merge cu 80 km/h? La prima vedere răspunsul este greu de găsit, însă echipa TU / Ecomotive de la universitatea din Eindhoven a reușit să realizeze și chiar să prezinte în forma funcțională un vehicul care pare a fi răspunsul perfect pentru întrebarea de mai sus.

LINA este un vehicul cu motor electric a cărui caroserie are o rezistență și o greutate similare fibrei de carbon. Mai exact, întregul vehicul are o greutate de doar 310 kg, iar caroseria este realizată dintr-o rășină extrasă din sfeclă de zahăr și pânză de in.

„Doar trenul de rulare nu este realizat din materiale bio și, prin urmare, nu este încă biodegradabile”, a declarat Yanic van Riel, unul dintre liderii echipei de studenți. Prototipul nu a făcut încă testele de rezistență la impact, iar studenții se tem de comportamentul acestuia. „Caroseria nu se îndoaie ca în cazul celor realizate din metal, ci se sparge ca fibra de sticlă”, a explicat Noud van de Gevel, șeful echipei TU / Ecomotive. Însă, cum probleme similare au fost întâlnite și atunci când a început utilizarea fibrei de carbon, este de așteptat ca acestea să fie rezolvate în timp.

Oricum, imediat ce vor primi aprobarea autorității rutiere olandeze, studenții au în plan să testeze vehiculul pe drumuri publice. Asta se va întâmpla însă peste câteva luni.