VIDEO. Mii de ruși au ieșit au ieșit să protesteze pe străzile marilor orașe!

Vitalie Cojocari, corespondent ProTV, a transmis recent pe propria pagină de socializare că „mii de ruși au ieșit au ieșit să protesteze pe străzile marilor orașe”. Imaginile respective pot fi vizualizate în postarea de la finalul articolului.

„Se întâmplă chiar în aceste momente în Rusia! Mii de ruși au ieșit să protesteze pe străzile marilor orașe. Numărul celor nemultumiți este impresionant. În Moscova, în celebra piață Lyubeanka, sediul fostului KGB, actualul FSB, a fost plin de oameni. Acolo au avut loc și unele dintre cele mai dure rețineri, așa cum vedeți în imagini”, a scris Vitalie Cojocari pe Facebook.

Au fost folosite gaze lacrimogene și bastoane cu electroșocuri

Totodată, acesta completează că au fost folosite „gaze lacrimogene și bastoane cu electroșocuri” iar protestatarii au fost „pur și simplu înspăimântați”.

„OMON-ul rusesc a folosit gaze lacrimogene și bastoane cu electroșocuri. Protestatarii sunt pur și simplu înspăimântați de cele din urmă. Țipetele lor sunt îngrozitoare. Să nu aveți sunetul la maxim și copii prin preajmă când urmăriți aceste clipuri video.

Astăzi, în timpul acțiunilor de protest care cer eliberarea lui Navalnîi au fost reținuți peste 1000 de oameni. La protest a fost și soția lui Alexei Navalnîi. Oamenii au scandat numele ei, dar Iulia Navalnaia nu a dat interviuri presei.

Tot la proteste au ieșit și unii dintre cei mai cunoscuți artiști de hip-hop din Rusia, muzica rap fiind dură cu Putin și apreciată de tinerii ruși. Am pus și un clip cu o tânără dusă spre un avtozak(celebra dubă de arestare) de un tânăr angajat în trupele speciale/OMON. Discuția dintre cei doi este simbolică. Tânăra întreabă de ce face asta? Doar pentru un salariu care se devalorizează în fiecare zi? Tânărul îi răspunde că își face meseria, așa cum își face și ea munca pentru care este plătită. ”Nu merită să aveți o asemenea meserie”, îi spune tânăra tânărului din OMON.

Un alt video simbolic este cel în care vedem o discuție în contradictoriu între tânăra generație, cea care a ieșit astăzi la proteste, care nu a cunoscut alt conducător decât Putin și vechea generație, cea care a crescut și trăit pe vremea Uniunii Sovietice:

– Am ieșit să protestăm și pentru voi, îi aruncă un tânăr unei pensionare.
– Nu e nevoie să protestați, ne veți duce la pierzanie, pe vremea URSS nu exista așa ceva, îi spune ”babushka” din spatele unei porți de metal.

Oamenii au strigat: Eliberați-l pe Navalnîi! Lăsați medicii la Navalnîi! Putin e hoț! Rusia fără Putin! Libertate! La un moment dat au strigat în bătaie de joc: Starichok vypey novichok! – Moșulică bea novichok!

Novichok este substanța cu care a fost otrăvit Navalnîi. Vă las pe voi să ghichiți pe cine numesc protestatarii moșulică. De altfel, Putin a avut astăzi un discurs extrem de important prin care a promis ajutoare sociale substanțiale populației, de pildă, mamelor, sume importante de bani pentru protecția mediului, pentru universități și cercetare. Printre altele a anunțat că oricine va trece o linie roșie va primi un răspuns puternic din partea Rusiei. Se referea la potențialii inamici externi.

Imaginile de aici sunt luate de pe canalul de Telegram al televiziunii rusești Dojdi/Rain. Televiziunea este online, iar aici pot fi văzute și auzite multe opinii critice la adresa actualei puteri. Apropo, tinerii ruși au pornit în timpul manifestațiilor lanternele telefoanelor, evident în semn de protest. Gest care ar putea să vă amintească de un protest important din Bucureștiul anului 2018”, a conchis corespondentul ProTV.

Sursă foto principală: Dreamstime