Experții ONU avertizează! Aleksei Navalnîi se află în mare pericol

Experţi în drepturile omului au avertizat recent autoritățile, cerând ca Aleksei Navalnîi să fie evacuat în străinătate „pentru un tratament medical urgent”, conform informațiilor transmise de afp.com

„Le cerem urgent autorităţilor ruse să vegheze ca domnul Navalnîi să aibă acces la propriii săi medici şi să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru un tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea dlui Navalnîi în timpul detenţiei sale”, transmit experții respectivi.

A intrat în greva foamei pe 31 martie

„Noi credem că viaţa domnului Navalnîi este în mare pericol”, afirmă aceștia, fără a face declaraţii în numele ONU.

Conform celor spuse de apropiații săi, Aleksei Navalnîi, care a intrat în greva foamei pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, ar fi în stare gravă. Occidentul cere eliberarea sa şi aflarea adevărului privind otrăvirea sa în august 2020, în care ar fi implicate serviciile speciale ruse.

„Suntem profund tulburaţi de faptul că dl Navalnîi este ţinut în condiţii care se aseamănă torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante”, subliniază experții.

Trebuie menționat că aceștia sunt raportori speciali privind libertatea de opinie şi de expresie, privind tortura, privind execuţiile sumare sau arbitrare şi asupra dreptului la sănătate fizică şi mentală.

„Încălcările aparente ale interdicţiei torturii sau ale altor rele tratamente, ale dreptului său la un avocat şi, îndeosebi, ale dreptului său la îngrijiri medicale rapide şi eficiente în timpul detenţiei sale nu fac decât să ne sporească îngrijorările deja profunde privind viaţa şi siguranţa lui Navalnîi”, completează aceștia.

Cei patru experţi în drepturile omului estimează că Aleksei Navalnîi este vizat de mulţi ani de „o schemă deliberată de represalii” din cauza criticilor sale la adresa guvernului din Rusia.

„Cum deja am observat, în lumina verdictelor şi a măsurilor provizorii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, nu există nicio bază juridică valabilă pentru arestarea, procesul şi încarcerarea dlui Navalnîi la Pokrov”, subliniază aceștia.