Aleksei Navalnîi va fi înmormântat vineri, 1 martie 2024, la Moscova

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, va fi înmormântat vineri, 1 martie 2024, la Moscova, Rusia. Va fi înmormântat în Cimitirul Borisov din cartierul moscovit Marino. Slujba funerară va avea loc la Sf Biserica Icoanei Maicii Domnului «Alină-mi Durerea» din Marino, la ora 14:00.

„Slujba de înmormântare a lui Alexei va avea loc la Biserica Icoanei Maicii Domnului «Alină-mi Durerea» din Marino pe 1 martie, la ora 14:00. Veniți mai devreme. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Borisov”, a scris purtătoarea lui de cuvânt, Kira Iarmiș, pe Twitter.

Familia lui a întâmpinat probleme în încercarea de a-l înmormânta, în condițiile în care firmele de servicii funerare refuzau propunerea lor, când auzeau despre cine e vorba. Trupul neînsuflețit al opozantului rus a fost predat mamei sale abia sâmbăta trecută, după îndelungi încercări de a-l recupera de la autoritățile ruse.

Avocatul său a fost arestat

Avocatul lui Aleksei Navalnîi a fost arestat. Este acuzat de tulburarea ordinii publice. În timpul retinerii sale, o însoțea pe Ludmila Navalnaia, mama regretatului opozant rus. Cei doi încercau să găsească soluții pentru a-i organiza înmormântarea, fiind decedat de pe 16 februarie 2024. Trupul neînsuflețit a fost predat familiei sale abia pe data de 25 februarie 2024.

Avocatul său, împreună cu alți doi colegi ai săi, au fost arestați în octombrie 2023, sub acuzația că s-ar fi implicat într-un eveniment al „comunității extremiste”. La acea vreme, cei trei au transmis scrisori ale opozantului rus din pușcăria unde era închis.

„Încă de ieri căutăm un loc unde să organizăm un eveniment de rămas bun pentru Aleksei. Am sunat la majoritatea agențiilor funerare private și publice, la locații comerciale și la saloane funerare. Unii dintre ei spun că locul este complet rezervat. Unii refuză atunci când menționăm numele de familie „Navalnîi”. Într-un loc, ni s-a spus că agențiilor funerare li s-a interzis să lucreze cu noi. După o zi de căutări, încă nu am găsit sala de despărțire”, a scris recent Kira Iarmîș pe rețelele sociale.