Trupul lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale

Ruşii au cedat în faţa mamei lui Aleksei Navalnîi. Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, a anunțat sâmbătă că trupul neînsuflețit al opozantului rus a fost predat mamei sale.

La acest moment, Ludmila Navalnaia se află în continuare la Salehard, un oraş din regiunea arctică a Rusiei. Trupul fiului său se află la morga spitalului de acolo.

Până la acest moment, nu se ştie dacă Aleksei Navalnîi va putea fi înmormântat potrivit tuturor ritualurilor dorite de familie. Kira Iarmîș scrie că va veni public şi cu alte detalii, pe măsură ce le va avea.

„Corpul lui Aleksei a fost predat mamei sale. Multe mulțumiri tuturor celor care au cerut acest lucru alături de noi.

Ludmila Ivanovna se află încă în Salehard. Înmormântarea este în așteptare.

Nu știm dacă autoritățile vor interveni pentru a se desfășura așa cum dorește familia și cum merită Aleksei.

Vă vom informa de îndată ce vom avea vești”, este mesajul postat sâmbătă, 24 februarie, pe Twitter de către purtătoarea de cuvânt a regretatului opozant rus.

Cu o zi în urmă, mama lui Navalnîi era ameninţată că fiul său va fi îngropat în curtea închisorii

Vineri, şefa de investigaţii de la Fundaţia Anticorupţie, fondată de Aleksei Navalnîi, a declarat că autorităţile ruse încearcă să împiedice o ceremonie publică de înmormântare a liderului opoziţiei, de teama că mulţi oameni ar dori să participe.

Mama opozantului rus, Ludmila Navalnaia, primise un ultimatum de la autorităţi pentru a-și înmormânta fiul în secret, conform informaţiilor furnizate de CNN.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a relatat vineri că autorităţile ruse i-au comunicat mamei sale că acesta va fi înmormântat în colonia penală în care a murit, dacă ea nu va accepta în termen de trei ore să îl îngroape fără o ceremonie publică.

„În urmă cu o oră, un anchetator a sunat-o pe mama lui Aleksei şi i-a dat un ultimatum.

Fie este de acord în termen de trei ore cu o înmormântare secretă, fără o despărţire publică, fie Aleksei va fi înmormântat în colonia penitenciară”, transmitea Kira Iarmîș vineri, 23 februarie.

Joi, mama lui Navalnîi publica un scurt videoclip în care spunea că autorităţile ruse au încercat să o „şantajeze”. Au ameninţat-o pentru a accepta o înmormântare secretă, lucru pe care a spus că nu îl va accepta.

„Ei vor ca această (înmormântare) să se facă în secret, fără niciun fel de adio. Vor să mă ducă la marginea unui cimitir, la un mormânt proaspăt şi să spună: aici zace fiul tău. Nu sunt de acord cu asta.

Vreau ca voi, cei care aţi ţinut la Aleksei şi pentru care moartea lui a fost o tragedie personală, să aveţi ocazia să vă luaţi rămas bun de la el”, transmitea joi Ludmila Ivanovna.