Controversata moarte a lui Aleksei Navalnîi

Moartea lui Aleksei Navalnîi, a stârnit o serie de întrebări și acuzații, inclusiv cu privire la modul în care a murit și, în mod crucial, cine este responsabil.

Mai mulți lideri occidentali, precum și soția lui Navalnîi, au arătat cu degetul în direcția Kremlinului, președintele american Joe Biden afirmând că este probabil o consecință a ceva ce „Vladimir Putin și huliganii săi au făcut”.

Cu toate acestea, autoritățile din Rusia, care erau responsabile de disidentul încarcerat la momentul morții sale, au încercat să prezinte o altă poveste. Acestea au sugerat ca posibilă cauză a decesului lui Navalnîi, un critic vocal al Vladimir Putin, drept sindromul rar al morții subite.

Între timp, mama lui Aleksei Navalnîi, care s-a prezentat la închisoarea siberiană în care fiul său a murit săptămâna trecută, a acuzat autoritățile că nu au eliberat cadavrul acestuia, ceea ce a ridicat alte întrebări.

Mama lui Navalnîi, apel la Vladimir Putin

Mama lui Navalnîi, Ludmila Navalnaia i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să îi predea imediat corpul fiului său pentru a-l putea înmormânta cum se cuvine.

„Fac apel la tine, Vladimir Putin, decizia depinde doar de tine. Lasă-mă în sfârșit să-mi văd fiul”, a declarat Ludmila Navalnaia într-o înregistrare video filmată în fața închisorii din Siberia unde fiul ei a murit vineri.

„Cer ca trupul lui Alexei să fie predat imediat pentru a-l putea îngropa în mod uman”, a adăugat ea.

Anchetatorii ruși au anunțat luni familia și avocații lui Navalnîi că nu vor elibera trupul acestuia timp de cel puțin încă două săptămâni, deoarece vor efectua un „examen chimic” pentru a determina cauza morții sale.

Soția sa, Iulia Navalnaia, îl acuză pe Putin

Opozantul Kremlinului, în vârstă de 47 de ani, a murit vineri într-o colonie penitenciară, unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de „extremism”, considerate pe scară largă drept represalii pentru criticile sale la adresa lui Vladimir Putin.

Aliații lui Aleksei Navalnîi și țările occidentale au acuzat autoritățile ruse pentru moartea sa, acuzații pe care Kremlinul le-a numit „absolut nefondate și vulgare”.

Văduva defunctului activist, Iulia Navalnaia, a promis luni că va face publice detaliile „de ce anume Putin l-a ucis pe Alexei”, în timp ce a promis să continue munca soțului său.

Timp de ani de zile, Iulia Navalnaia s-a ferit de publicitate, acordând rareori interviuri presei. În schimb, ea a fost alături de soțul ei în timp ce acesta a stârnit proteste în masă în Rusia, l-a scos din țară cu avionul în timp ce se afla în comă după otrăvire și s-a întors cu el, sfidător, la Moscova.