Sute de persoane s-au adunat duminică, pentru a treia zi consecutiv, la cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei, pentru a aduce un omagiu liderului opoziției Aleksei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri, după decesul său subit la 16 februarie, în circumstanțe neclare, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, conform raportului EFE.

Beneficiind de o zi însorită, sute de locuitori ai Moscovei au venit la cimitir pentru a-și exprima respectul față de disident, pe care mulți dintre susținătorii săi îl consideră responsabil pe președintele Vladimir Putin.

La coada formată lângă cimitirul Borisovo s-au alăturat chiar și familii cu copii.

„Coada se mărește de la un minut la altul”, a comentat un susținător al lui Navalnîi pe platformele de socializare.

Mormântul lui Navalnîi este acoperit complet de flori, care ajung aproape până la înălțimea crucii de lemn de la capătul mormântului. Oamenii aduc nu numai garoafe și trandafiri, ci și afișe, jucării și alte obiecte.

Participanții au remarcat că atât sâmbătă, cât și duminică, prezența poliției s-a diminuat, iar forțele de ordine nu au efectuat excese sau arestări în ultimele două zile la Moscova.

Aliații lui Aleksei Navalnîi au inițiat o anchetă privind circumstanțele morții sale în închisoarea „Lupul Polar” din districtul autonom Iamalo-Nenețk, situat dincolo de Cercul Polar.

Președintele rus Vladimir Putin, aflat în plină campanie electorală, nu a comentat moartea principalului său opozant. De asemenea, Putin nu a menționat niciodată numele lui Navalnîi în public.

Peste o sută de persoane au fost arestate în ziua înmormântării lui Alexei Navalnîi

Peste o sută de indivizi au fost reținuți în întreaga Rusie în timpul ceremoniilor funerare ale liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri în capitala Rusiei, în contextul unor măsuri stricte de securitate, conform informațiilor oferite de EFE.

Deși serviciul funerar a avut loc la Moscova, cel mai mare număr de arestări a avut loc în orașele siberiene Novosibirsk și Omsk, unde până la 35 de persoane au fost duse la secțiile de poliție, conform organizației OVD-Info, care monitorizează drepturile deținuților.

În Moscova, 14 persoane au fost arestate, iar în capitala Uralilor, Ekaterinburg, considerată cel mai liberal oraș din țară, au fost reținute aproximativ zece persoane.

Ceremoniile funerare de la Moscova s-au desfășurat fără incidente, atât în jurul bisericii Mariino, unde a fost amplasată capela funerară, cât și în cimitirul Borisovo, unde a fost înmormântat liderul opoziției.