Joe Biden s-a întâlnit cu soția și fiica lui Aleksei Navalnîi

Președintele Joe Biden s-a întâlnit joi cu soția și fiica regretatului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, a anunțat Casa Albă, în timp ce președintele se pregătește să impună sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. După întâlnire, Biden a declarat că însuși președintele rus Vladimir Putin va fi sancționat.

„Am avut onoarea să mă întâlnesc cu soția și fiica sa și, ca să spun ceva evident, a fost un om de un curaj incredibil”, a declarat Biden reporterilor despre Navalnîi. „Vom anunța mâine sancțiuni împotriva lui Putin, care este responsabil de moartea sa”, a adăugat el, potrivit CNN.

Biden a spus că din întâlnire a reieșit clar că soția lui Navalnîi va „continua să lupte”.

„Nu ne vom lăsa”, a spus el.

Întâlnirea a avut loc în California, unde Biden călătorește pentru strângere de fonduri pentru campanie. Dasha Navalnaia, fiica lui Navalnîi, este studentă la Universitatea Stanford.

joe biden iulia navalnaia
SURSA FOTO: Casa Albă – X

Într-o declarație, Casa Albă a precizat că Biden „și-a exprimat admirația pentru curajul extraordinar al lui Aleksei Navalnîi și pentru moștenirea sa de a lupta împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică în care statul de drept se aplică în mod egal tuturor”.

Biden „a subliniat că moștenirea lui Aleksei va continua prin intermediul oamenilor din Rusia și din întreaga lume care deplâng pierderea sa și luptă pentru libertate, democrație și drepturile omului”.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei și lui Vladimir Putin

Întâlnirea cu Iulia și Dasha Navalnaia a avut loc cu o zi înainte de o nouă rundă așteptată de sancțiuni americane împotriva Rusiei, în parte pentru moartea lui Navalnîi.

Biden, în cadrul întâlnirii, „a afirmat că administrația sa va anunța mâine noi sancțiuni majore împotriva Rusiei ca răspuns la moartea lui Aleksei, la represiunea și agresiunea Rusiei și la războiul său brutal și ilegal din Ucraina”.

Potrivit unui oficial al Trezoreriei, administrația Biden va impune vineri noi sancțiuni împotriva a peste 500 de ținte, ca răspuns la moartea lui Navalnîi și în ajunul zilei în care se împlinesc doi ani de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

Oficialii americani au lucrat la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de moartea liderului opoziției și le-au completat în urma decesului acestuia, potrivit unui oficial american de rang înalt. Reuters a raportat prima dată numărul de ținte care urmează să fie sancționate.

Moartea lui Navalnîi a stârnit indignarea internațională față de Putin

Aleksei Navalnîi este cel mai recent dintr-o serie de critici ai lui Putin care au murit în circumstanțe misterioase. La scurt timp după ce a fost anunțată moartea lui Navalnîi, Biden a aruncat vina în direcția lui Vladimir Putin.

„Adevărul este că: Putin este responsabil, fie că a ordonat acest lucru, fie că este responsabil pentru circumstanțele în care l-a pus pe acel om”, a declarat Biden reporterilor luni. „Pur și simplu nu poate fi tolerat”.

Biden a criticat, de asemenea, aspru răspunsul la moartea lui Navalnîi din partea posibilului său rival din 2024, fostul președinte Donald Trump. În primul său comentariu public cu privire la moartea lui Navalnîi, Trump a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care a comparat propriile sale probleme juridice cu cele cu care s-a confruntat Navalnîi.

Trump nu l-a menționat pe Putin în mesajul său și a declarat recent că ar încuraja Rusia să își facă de cap cu țările membre NATO care nu și-au respectat obligațiile de finanțare.

„El se compară cu Navalnîi și spune că, deoarece țara noastră a devenit o țară comunistă, a fost persecutat, la fel cum a fost persecutat Navalnîi”, a declarat Biden în timpul unei strângeri de fonduri miercuri cu privire la comentariile lui Trump. „De unde naiba vine asta?”.

La aceeași strângere de fonduri, Biden s-a referit la Putin ca la un „nebun”. La rândul său, Kremlinul a declarat că comentariile lui Biden au fost o „rușine uriașă” pentru Statele Unite.

Navalnîi a fost liderul opoziției de cel mai înalt profil din Rusia, care a petrecut ani de zile criticându-l pe Putin cu mari riscuri personale.

Aleksei Navalnîi
SURSA FOTO: Dreamstime

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic din epoca sovietică

El a petrecut luni de zile în Germania, recuperându-se în urma otrăvirii, înainte de a se întoarce în Rusia în 2021. A fost arestat la sosirea în Rusia.

Aleksei Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat în august de crearea unei comunități extremiste, de finanțarea activiștilor extremiști și de diverse alte infracțiuni. El ispășea deja o pedeapsă de 11 ani și jumătate într-un centru de maximă securitate pentru fraudă și alte acuzații pe care le neagă.

El și-a petrecut ultimele săptămâni în colonia penală IK-3 din Kharp, cunoscută sub numele de „Lupul polar”, unde a descris condițiile „înghețate” dinaintea morții sale.

Serviciul penitenciar rus a raportat că Navalnîi „s-a simțit rău după o plimbare” în colonia sa penală din Siberia și „aproape imediat” și-a pierdut cunoștința.

Mama lui Navalnîi, Liudmila Navalnaia, a declarat că a văzut miercuri trupul fiului său într-o morgă siberiană.

Un raport medical a atribuit cauza morții lui Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unor cauze naturale, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmish, pe X.