Desi pentru multi blogul este o pasiune, exista si oameni care castiga bani frumosi din jurnalele online.

Probloggerii (bloggerii profesionisti) din Romania sunt de parere ca exista doua modalitati de a castiga bani din aceasta activitate. Prima, si cea mai intalnita, presupune sa postezi zilnic articole pe site-ul personal, sa ai audienta si asa poti sa atragi publicitate. Cu toate acestea, cei care isi atrag publicitate on-line nu castiga mai mult de 700-1.000 de euro pe luna, la care se pot adauga castigurile obtinute din expunerea anunturilor Google. De asemenea, un blogger cunoscut poate atrage intre 50 si 300 de euro pentru fiecare articol realizat la cererea unei  companii.

“Un blogger poate castiga  intre cateva sute si 1.000-1.500 de euro daca scrie in limba romana si mult mai mult daca scrie in limba engleza. Cat priveste modalitatea de a face dintr-un blog o afacere profitabila, aceleasi lucruri care transforma o afacere obisnuita intr-un succes functioneaza si la blog: munca constanta, perseverenta, alegerea corecta a domeniului”, a declarat pentru Capital.ro  Bobby Voicu, managerul Yahoo Romania.

A doua modalitate de a face bani din blogging este, in opinia lui Cristian Manafu, blogger si manager Evensys, oferirea de consultanta. Un blogger cunoscut care activeaza ca si consultant in comunicare poate atrage, in urma blogului, anumite proiecte de implementare a unor strategii de marketing si comunicare. Manafu e de parere ca un consultant bun poate castiga intre 1.000 si 10.000 de euro, in functie de amploarea proiectului. “Cred ca bloggingul romanesc va evolua. Cred ca vom ajunge si noi sa vedem in Romania cazuri de bloggeri care au fost angajati sa dezvolte strategii de comunicare online, iar blogurile specializate sa fie cumparate de alte companii pentru sume importante, astfel recunoscandu-se valoarea blogging-ului”, sustine Cristian Manafu.

Cei mai multi, insa, nu trateaza blogul ca pe o afacere, ci ca pe un hobby. „Nu mi-am propus vreodata sa castig bani din blogging. Promovez pe blog proiectele pe care le gasesc interesante, iar aceasta promovare este gratuita. In ceea ce ma priveste, la fel ca multi alti bloggeri, consider ca principalul castig este dat de apartenenta la o comunitate cu interese similare. O apartenenta care poate aduce anumite avantaje in activitatea de zi cu zi”, explica Sorin Tudor, un blogger apreciat in comunitatea online.

Cristian Manafu, blogger