Klaus Iohannis, succes la Curtea Constituțională! Prin admiterea contestației de către CCR, șeful Statului a prevenit posibilele abuzuri care le putea aduce noua lege.

Lipsa unor prevederi clare lăsa loc de interpretări, deci de aplicare a legislației în mod aleatoriu.

Klaus Iohannis, succes la Curtea Constituțională! CCR i-a dat dreptate

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, stabilind că sunt neconstituţionale dispoziţiile legii potrivit căreia incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

„În ședința din 15 septembrie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția formulată de Președintele României și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.I din Legea pentru modificarea art.369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, mai arată sursa citată, potrivit realitatea.net.

Lipsa criteriilor pe baza cărora se putea stabili infracțiunea

Preşedintele a atacat la Curtea Constituţională Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, pe motiv că din actul normativ lipsesc criteriile în urma cărora va fi incriminată o astfel de infracţiune.

Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal transpune şi art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

”Considerăm că, prin conţinutul său normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5), art. 20 alin. (2) – prin raportare la art. 7 paragraful 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi celor ale art. 147 alin. (4) din Constituţie”, se arăta în sesizarea șefului statului.