Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în cursul zilei de miercuri, un proiect de lege potrivit căruia incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, transmite Agerpres.

Ce prevede proiectul de lege

Astfel, pentru proiect au votat 293 de deputaţi.

Proiectul de lege modifică Codul penal arată că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizional în acest caz.

De ce este importantă această lege

România a susținut că a transpus în legislația națională Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Cu toate acestea, în cursul anului 2015, Comisia Europeană a deschis un dosar cu privire la România, apreciind că unele dintre dispozițiile actului normativ european sunt transpuse incorect/incomplet.

Astfel, anul trecut Comisia Europeană a transmis autorităților române o scrisoare de punere în întârziere, prin care comunică faptul că după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru.

Acest articol are următorul cuprins: Articolul 1. Infracțiuni de natură rasistă și xenofobă (1) Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a se asigura că faptele menționate în continuare, săvârșite cu intenție, sunt pedepsibile: a) instigarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică (…).

Deficiențele legii penale invocate de către Comisia Europeană au în vedere faptul că legislația națională incriminează instigarea publică la ură sau la discriminare împotriva unui grup de persoane, fără a se referi în mod expres și la instigarea împotriva unui membru al respectivului grup de persoane.

De asemenea, Comisia apreciază că reglementarea națională limitează incriminarea instigării la violență la situațiile în care o persoană incită public la comiterea unei infracțiuni specifice. Prin urmare, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea articolului 369 din Codul penal, prin introducerea prevederii exprese ca subiect pasiv al infracțiunii de incitare la ură sau discriminare a oricărei persoane care face parte dintr-o anumită categorie, cât și a referirii exprese la incitarea publică la violență ca modalitate de comitere a faptei. ”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, a fost reformularea propusă în proiect de Guvern.

Sursă foto: Dreamstime