Victorie pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Acesta a fost achitat de Instanța Supremă în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de el.

Decizia a fost luată în cursul zile de joi de către instanța supremă și nu este definitivă. De menționat este faptul că procesul a fost luat de la zero în 2017, după pensionarea unui judecător din complet. Pe lângă Gabriel Oprea, și restul persoanelor trimise în judecată de DNA în acest dosar au fost achitate.

Totodată, instanța a mai decis ridicarea sechestrului instituit de către procurori pe bunurile acestora. Printre cei achitați se numără Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel-Ncolae, Iacob Marian-Dănuț, dar și Zărnică Nelu.

„Achită pe inculpaţii:

1. OPREA Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)
(…) achită pe inculpaţii:

1. NICOLAE Gheorghe pentru infracţiunea de deturnare de fonduri şi infracţiunea de deturnare de fonduri în formă continuată (…)

2. ZĂRNICĂ Nelu pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată (…)

3. IACOB Marian-Dănuţ pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată(…)

(…) respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE.

(…) ridică măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin următoarele ordonanţe ale procurorului:

ordonanţa procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe;

ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel;

ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.

(…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii IACOB Marian-Dănuţ şi PAVEL Gabriel-Nicolae, în sumă de câte 800 lei, rămân în sarcina statului şi se plătesc din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi părţile responsabile civilmente”, se arată în decizia instanței.

Povestea dosarului mașinii de lux

Amintim faptul că în luna mai 2016, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea.

Mai exact, procurorii l-au acuzat de buz în serviciu, iar alături de el au mai fost implcați și foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind evaluat de DNA la 410.000 de lei.

Tot atunci, procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, procurorii DNA informau la acel moment că Gabriel Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor, lucru care s-a întâmplat prin încălcarea prevederilor legale.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Astfel, procurorii susține că în urma încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”, spuneau procurorii.

DNA mai spunea atunci că în perioada 21 august – octombrie 2015, Gheorghe Nicolae „a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosință personală și exclusivă a ministrului de Interne Gabriel Oprea”.

Totodată, procurorii precizau că și în perioada 2014 – 2015, „același inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de peste 238.000 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”.