Până acum este clar că ambiția lui Putin de a captura portul Odesa și Kievul este aproape sigur irealizabilă, forțându-l să-și reducă drastic obiectivele și să pretină, în mod fals, că aceasta a fost intenția reală, scrie NBC News.

Dar există un revers al acestei povești: armata ucraineană a dat peste cap toate așteptările. Forțele armate ucrainene au avut rezultate mult peste ceea ce se anticipase, în ciuda unui dezechilibru profund al capacităților militare, în special în ceea ce privește puterea aeriană și navală și rachetele.

Secretul succesului Ucrainei se bazează în primul rând pe mentalitatea sa

Secretul succesului Ucrainei se bazează, în primul rând, pe mentalitatea sa, una pe care Rusia însăși a consolidat-o, susținută de strategii militare dinamice care au exploatat slăbiciunile unui adversar puternic și mult prea plin de sine.

Asaltul lui Putin a diminuat diviziunile dintre ucraineni și pro rușii din Ucraina, precum și dintre rivalii politici, creând o forță unită și coordonată pentru a înfrunta invadatorii. Chiar și orașele ocupate cu populații predominant vorbitoare de limba rusă rezistă acum prin nesupunere civilă și proteste.

Prin comparație, Putin pare să fi comunicat greșit intențiile și obiectivele sale soldaților ruși. El a ironizat sugestiile că se pregătește de război în Ucraina, susținând că este vorba de exerciții militare. Acum unii soldați ruși par mai dispuși să abandoneze vehiculele sau să se predea, decât să moară pentru un război în care au fost trimiși fără să li se spună adevărul, subliniază un comentariu NBC.

Strategia Kievului a dat roade

Pentru a depăși unele avantaje uriașe ale Rusiei asupra cerului, Ucraina a purtat un fel de război aerian de gherilă. Se pare că a dus avioanele de luptă în baze aeriene secundare sau chiar pe autostrăzi, înainte de invazie, pentru a evita distrugerea lor la sol de loviturile rachetelor rusești. Între timp, bateriile de apărare aeriană de la sol și-au activat doar pentru scurt timp radarele pentru crea ambuscade.

În mod clar, armata Ucrainei a reușit să îmbine echipamentele moștenite din epoca sovietică – artilerie și vehicule blindate – cu avantaje occidentale, cum ar fi practica de a împuternici ofițerii și subofițeri de pe teren să ia inițiativa și folosind serviciile de informații pentru a organiza atacuri de precizie. În acest fel, potrivit Ucrainei, au fost uciși șapte generali ruși și a fost devastată o bază de elicoptere a Rusiei.

Mai presus de orice, forțele ucrainene au luptat asimetric: în loc să încerce să oprească puterea superioară a Rusiei la graniță, Kievul s-a folosit de întinderea geografică a Ucrainei ca punct forte, conștient că orașele mari pot servi ca cimitire de tancuri pentru forțele atacatoare.

De asemenea, Ucraina a fost foarte agilă, distribuind non-stop imagini despre succesele înregistrate pe câmpul de luptă și despre problemele umanitare, sensibilizând și mai mult Occidentul.

Modul în care s-a comportat armata ucraineană ar trebui să ofere NATO o lecție. Și să le arate liderilor americani cum poate un adversar inferior din punct de vedere tehnic să impună costuri surprinzător de mari unui inamic aparent copleșitor.