Doua tranzactii efectuate i luna august cu pachete mari de actiuni Victoria Floresti au fost semnalul pentru cresterea spectaculoasa a cotatiilor. Cele doua tranzactii, una cu 250.000 si cea de a doua cu 159.266 actiuni, s-au realizat la un pret de 4.000 de lei pentru o actiune. Din acel moment pretul platit de jucatorii pe piata pentru titlurile Victoria Floresti a oscilat itre 7.500 lei si 18.000 lei. Pe fondul cresterii pretului, volumul tranzactiilor s-a mentinut relativ constant. Avind i vedere ca actionarul majoritar, Grupul de firme Tofan, care detine 51 % din actiuni, nu poate vinde i piata, mai ramin doar citeva fonduri de investitii care si-ar putea permite un joc de piata periculos, pe fondul unor variatii mari de pret de la o saptamina la alta. Prins itr-un astfel de joc, un investitor de portofoliu care joaca pe cont propriu se poate trezi peste noapte cu valoarea portofoliului ijumatatita.
Cele doua fonduri de investitii care au facut plasamente i aceasta societate – Broadhurst Investments si Romanian Growth Found – sunt si ele influentate de aceasta fluctuatie a pretului actiunilor. Rezultatele financiare obtinute de Victoria Floresti i 1999 au dovedit ca plasamentul i aceste titluri nu este profitabil. Dupa o perioada de restructurare, compania prahoveana a ajuns, de la 35 de miliarde lei pierdere i 1998, la un profit de 400 de milioane lei i 1999. Nici pentru acest an nu se itrevad rezultate spectaculoase, avind i vedere ca pe piata anvelopelor din Rominia si-a facut loc si concernul Continental.
in plus, sora mai mare a firmei din Floresti, Danubiana Bucuresti, se tranzactiona pe piata la 5.200 lei/actiune, desi rezultatele financiare sunt mult mai optimiste. Compania bucuresteana a iregistrat anul trecut un profit de 3 miliarde lei, iar acum se pregateste pentru un proces de retehnologizare. Daca situatia din industria cimentului se va repeta, respectiv cresterea cotatiilor pentru actiunile unei companii sa devina „motorul” pentru titlurile firmelor cu acelasi profil de activitate, atunci este posibil sa asistam la o substantiala apreciere a actiunilor din industria de anvelope.