"Sunt absolut convins că obiectivele noastre fundamentale în cadrul UE trebuie să rămână aceleaşi. Nu sunt atât de supărat sau de tulburat de ceea ce, iată, de mai mult de un an, devine într-un fel o problemă psihologică a României – aderarea la spaţiul Schengen. Sunt convins că România, care îndeplineşte de mult timp toate criteriile tehnice şi toate standardele solicitate ţărilor europene, va deveni membru al spaţiului Schengen şi că deciziile politice de anul trecut, eventual de anul acesta, care au întârziat această aderare, la un moment dat vor da loc liber realităţilor, faptului că, din punct de vedere tehnic, după investiţii foarte mari pe care ţara noastră le-a făcut, putem asigura la standardele cele mai înalte frontiera de est a UE şi că deciziile politice, la un moment dat, vor lăsa loc deciziei corecte", a declarat Ponta, la Reuniunea anuală a diplomaţiei române.

Potrivit premierului, în acest moment, aderarea sau neaderarea României la spaţiul Schengen nu este o problemă de politică internă.

"Nu cred că cineva are de câştigat dacă nu suntem primiţi în spaţiul Schengen şi nu cred că cineva are mai mult de pierdut decât altcineva. Cred că este important ca România să fie prezentă în dezbaterile pe plan european, în deciziile dificile pe care UE trebuie să le ia, într-o perioadă dificilă nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga omenire", a conchis Victor Ponta.
Sursa: Agerpres