Direcţia Naţională Anticorupţie DNA a anunţat la 5 iunie că procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice Turceni şi Rovinari privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică.

În aceeaşi cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru, se arată într-un comunicat al DNA transmis Agerpres.

În 13 iulie Victor Ponta a fost anunţat de procurori că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile şi că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce îi aparţin în dosarul Rovinari -Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat, premierul prevalându-se de dreptul la tăcere.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA "Şova şi Asociaţii", s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".

Conform DNA, în urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că, la 30 august 2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta VicVictor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. AGERPRES