În ceea ce-l privește pe Nicușor Dan, Victor Ponta a spus că nu vede nicio legătură între el și actualul primar general, pe care îl consideră incapabil să fi scos nici măcar Bucureștiul din criză.
Victor Ponta a adus mai multe critici pentru ambii candidați
Acesta a sugerat că Nicușor Dan a ajuns primar doar pentru că PSD nu a dorit să își susțină un candidat puternic, temându-se că va fi eclipsat de succesul acestuia. În acest context, Ponta a acuzat conducerea PSD de lipsă de strategie și abandonarea propriului electorat.
Despre George Simion, Ponta a afirmat că, deși inițial era mai apropiat de discursul lui, a fost deranjat de comportamentul liderului AUR, care i-ar fi jignit susținătorii. Această atitudine a fost interpretată de Ponta drept o dovadă de aroganță, care i-a ridicat semne de întrebare despre modul în care ar conduce Simion în calitate de președinte.
Fostul premier susține că alegerea din turul al doilea ar trebui să țină cont de cine respectă votanții și le vorbește despre problemele reale.
„M-ați apăsat pe rană, nu mă poate acuza nimeni că nu aveam pe cine să votăm. Am venit, am făcut campanie, de luni și până acum, zeci, sute de mii de oameni îmi trimit – domnule Ponta, cu cine votăm în turul 2? (…)
Nu prea dorm… Cu Nicușor Dan nu am nimic în comun, nu a scos țara din criză, că nu a scos din criză nici Bucureștiul.
Totuși, e primar, că așa a vrut conducerea PSD să nu iasă unu primar, că ne ia locul, să nu iasă vreun PSD-ist, că ne ia locul. Nimeni nu mai e de la PSD, prim-ministrul de la PNL, ministrul de Finanțe de la UDMR. Asta a fost gândirea ca mesaj și ca pornire, normal că sunt mai aproape de lucrurile pe care le spunea George Simion.
Am două probleme, nu am anunțat nimic după duminică. Nu am înțeles, mă gândeam miercuri să anunț cu cine votez, nu am înțeles de ce marți a ales Simion să îi înjure pe votanții mei, ce ai, domnule, cu ei?
Trebuie să vorbească frumos, poate nu îmi place de Ponta, ci de oameni și aș vrea să vorbesc și pentru ei. Și m-am gândit dacă acest gen de aroganță să fie de la rezultat sau cum va fi președinte Simion și nu vreau să fie cu mâna mea.
Am stat și m-am gândit să vedem pentru votanți cine vorbește și cu ei, cine se referă la problema lor, sunt oameni în general care trăiesc în România, au business în România, vor să stea în România, deci oameni care cred în societate și m-au votat – Ponta e bun ca administrator, știe să administreze țara”, a spus Ponta, conform România TV.

Fostul premier a tras un semnal de alarmă cu privire la situația dezastruoasă a României
În plan economic, Ponta a tras un semnal de alarmă cu privire la situația dezastruoasă a României, pe care a descris-o ca fiind într-un „junk tehnic”, adică în cea mai proastă poziție din Europa din perspectiva indicatorilor economici.
El a criticat dur politica fiscală actuală, avertizând că majorarea taxelor va duce la creșterea inflației, scăderea veniturilor la buget, intensificarea evaziunii fiscale și eliminarea ultimelor firme românești de pe piață.
Ponta a argumentat că în 2014, când România avea un deficit mic, acest lucru a fost posibil datorită atragerii fondurilor europene – circa 30 de miliarde de euro. În lipsa acestor resurse, consideră că actualul guvern nu are o strategie viabilă pentru stabilizarea economiei.
El propune, în schimb, măsuri anticiclice, adică politici economice contrare celor recomandate de teoriile clasice, pentru a stimula economia într-o perioadă de stagnare sau criză.
„Suntem într-un „junk tehnic”, pentru că toate datele sunt cele mai rele din Europa, nu poți să spui că nu e nimeni de vină. Sunt de un an de zile, băi ajunge, cum să omorâm România? Hai să facem ceva să schimbăm, mergem mai departe, mai tragem cât mai putem din vaca moartă, mai tragem lapte.
Eu, în 2014, când am făcut deficit mic, am făcut pentru că am luat 30 de miliarde de euro bani europeni, altfel nu aveam cum. Care sunt măsurile antiinflație, dacă mărești taxele, vei avea cea mai mare inflație.
Vei avea încasări mai mici la buget, evaziune fiscală mai mare, vei scoate și ultimele firme românești, mai puține investiții, orice firmă spune – păi eu nu mai bag bani în România. Ni s-a zis că este TVA atât, l-ați schimbat. România trebuie să ia măsuri anticiclice, faci invers decât te sfătuiesc clasicii”, a mai spus Ponta.