Atacul informatic masiv internaţional care a afectat 100 de ţări şi zeci de întreprinderi şi organizaţii este ”de un nivel fără precedent”, a apreciat sâmbătă Biroul european pentru poliţie Europol. Atacurile ar fi afectat inclusiv România şi constructorul auto Dacia, care a anunţat sâmbătă că o parte a activităţii de producţie a uzinelor de la Mioveni a fost afectată de probleme ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi acasă sâmbătă dimineaţă.

Ameninţarea cibernetică de tip ransomware WannaCryptor, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, este prima ameninţare de acest gen care permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil fără implicarea utilizatorilor, a avertizat Bitdefender.

”În timp ce ransomware-ul convenţional, una dintre cele mai prolifice ameninţări ale momentului, se răspândeşte prin emailuri cu documente periculoase ataşate, browser-e şi exploit-uri în aplicaţiile web, atacul de astăzi foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil şi să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă emailuri infectate”, se arată în comunicat.

Citiţi mai mult pe news.ro