Pence urmează să poarte discuţii în cursul dimineţii cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar după-amiază să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Bruxelles-ul, unde vicepreşedintele american a participat duminică la un dineu cu premierul belgian Charles Michel, constituie ultima etapă a primului său turneu european.

La sfârşitul săptămânii, în Germania, el a participat la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, unde s-a întâlnit cu elita diplomatico-militară mondială.

Asigurând de un angajament "de nezdruncinat" al SUA în cadrul NATO, pe fondul relaţiilor glaciale între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, garantând că Statele Unite vor împărtăşi cu Europa 'cel mai mare aliat' al lor valorile democraţiei şi justiţiei, înaltul responsabil american a dorit să calmeze îngrijorările europene, subliniind de mai multe ori că se exprimă în numele preşedintelui Trump.

El ar urma să reitereze aceste declaraţii luni, în timp ce noua administraţie republicană este percepută ca izolaţionistă, naţionalistă şi mult mai puţin ataşată legăturilor transatlantice decât cele precedente.

Federica Mogherini, care insistă cu regularitate asupra importanţei pentru Europa a unor teme precum încălzirea climatică şi funcţionarea eficientă a ONU, între acestea fiind şi dosarul israeliano-palestinian, a ieşit de mai multe ori din atitudinea sa rezervată după preluarea mandatului de către Donald Trump.

În urmă cu zece zile la Washington, ea a invitat SUA 'să nu se amestece în politica europeană', în special după comentariile laudative ale noului preşedinte american faţă de Brexit, în condiţiile în care în acest an vor avea loc alegeri în Franţa şi în Germania.

Mogherini a estimat – într-un interviu acordat în 15 februarie mai multor ziare europene – că relaţia UE-SUA riscă să fie de acum înainte "mai puţin automată". "Intrăm într-o etapă în care va trebui să analizăm dosar cu dosar, subiect cu subiect, bazându-ne pe propriile noastre valori, interese şi priorităţi", a pronosticat ea, adăugând că "preferăm să lucrăm concertat în cât mai multe dosare posibil, dar nu este sfârşitul lumii dacă nu va fi cazul".

De această parte a Atlanticului, toată lumea are în minte afirmaţiile lapidare ale lui Donald Trump despre UE pe care el o consideră a fi în solda intereselor germane şi având în perspectivă continuarea fragmentării după "succesul" Brexit-ului, notează AFP.

La începutul lunii februarie, mulţi europeni au fost indignaţi de declaraţiile lui Ted Malloch, prezentat ca posibil viitor ambasador american la UE, care a comparat blocul european cu Uniunea Sovietică şi a vorbit despre euro ca despre o "experienţă eronată".

Tusk şi Juncker, care se vor întâlni luni de asemenea cu Pence pentru prima oară, şi-au exprimat îngrijorarea după alegerea surpriză a lui Donald Trump în noiembrie, în special cu privire la politica comercială dorită de administraţia sa. La câteva zile după alegeri, Juncker a calificat chiar campania electorală a miliardarului republican drept "perfect dezgustătoare".

Cu ocazia vizitei lui Mike Pence la Bruxelles, cu trei luni înaintea celei a lui Donald Trump însuşi, prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii mai, mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat un apel la manifestaţii luni dimineaţa în faţa sediilor instituţiilor europene cu scopul de a denunţa politica noului preşedinte american, în special în domeniile imigraţiei şi sănătăţii. AGERPRES