Viceguvernatorul Băncii Naţionale Bogdan Olteanu a explicat, într-un articol scris de el pe un site aparţinând BNR, că legea dării în plată nu favorizează consumatorul şi românii care au probleme cu plata ratelor ci rechinii imobiliari care vor să pună pierderile crizei în cârca bancherilor.

"Consecința dramatică a adoptării acestei legi va fi creșterea cerințelor de avans la creditele ipotecare până acolo unde acesta să acopere riscul de dare în plată. O evaluare pesimistă poate duce avansul astfel impus până la 50% din credit, una optimistă îl va situa peste 35%", a explicat Bogdan Olteanu. Mai mult acesta a precizat că "că nu se propune o reglementare de protecție a consumatorului, ci avem de-a face cu o inițiativă de a modifica prevederi ale Codului Civil privitoare la ipoteci și executarea acestora". Potrivit acestuia, BNR va înainta o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care va expune punctul de vedere al Băncii Naţionale.

"Legea nu cere persoanei care renunță la plata creditului să se afle în dificultate financiară, să se afle în dificultate de a plăti ratele, să se afle în orice fel de dificultate", a mai arătat Olteanu.

Proiectul de lege privind darea în plată este acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis care o poate promulga sau o poate respinge.