În luna noiembrie rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,3% pe fondul scăderii preţurilor la energie, mult sub ţinta de inflaţie a BCE fixată la sub 2%. ”Experţii noştri preconizau o inflaţie de 0,7% în 2015, însă de când această prognoză a fost realizată (la începutul lunii decembrie n.r.) preţul petrolului a continuat să scadă cu 15%. În prezent, ne aşteptăm la o rată de inflaţie negativă în lunile următoare şi acest lucru va trebui urmărit cu atenţie de BCE', a declarat Vitor Constancio. Acesta a adăugat însă că mai multe luni de inflaţie negativă nu înseamnă neapărat deflaţie. 'Pentru asta ar fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp. Dacă este doar un fenomen temporar nu văd niciun pericol”, a precizat Constancio, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect în spirală. Pentru a relansa activitatea economică şi inflaţia, BCE a început luna trecută să cumpere obligaţiuni garantate cu active (ABS), care împreună cu noile credite pe termen lung cu dobânzi reduse oferite băncilor ar urma să crească bilanţul BCE până la nivelul înregistrat la aproximativ 1.000 de miliarde de euro.

Vitor Constancio a precizat că deocamdată nu a fost luată o decizie cu privire la măsurile suplimentare pe care BCE le va lua anul viitor, precizând că mai întâi instituţia de la Frankfurt va evalua eficacitatea măsurilor adoptate în acest an. Cu toate acestea, Constancio a apreciat că BCE trebuie să folosească toate instrumentele de politică monetară de care dispune în cazul în care inflaţia va coborî prea mult şi ar putea recurge la instrumente pe care până acum nu le-a utilizat. În acest sens, Vitor Constancio a subliniat că relaxarea cantitativă este 'complet legală' şi că BCE nu exclude nicio măsură legală.