Sfârșitul lunii ianuarie a fost marcat în Rusia de proteste masive, pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, pe fondul nemulțumirilor socio-economice în creștere, a corupției înfloritoare și a ipocriziei autorităților.

Potrivit OVD-Info, proiectul independent al Rusiei privind drepturile omului, peste 5000 de oameni au fost reținuți între 23 ianuarie și 31 ianuarie. În Moscova, protestele au fost cele mai ample din ultimii șapte ani, fapt pe care televiziunea de stat rusă cu greu l-a putut ignora.

Pe 24 ianuarie, propagandistul șef al Rusiei, Dmitri Kiseliov, a susținut că majoritatea protestatarilor sunt minori manipulați de „pacientul din Berlin”. Declarând că „există oameni atât de josnici încât îi atrag pe copii în politică, precum niște pedofili politici”.

Revolta adolescenților

Moscova a restricționat toate mijloacele legale de exprimare a disidenței populare post arestarea lui Navalnîi, interzicând protestele sub pretextul măsurilor anti COVID-19. Cu toate acestea, zeci de mii de ruși au ieșit în stradă. Iar toate canalele TV de stat pro-Kremlin au început să lanseze o campanie de discreditare a protestelor.

Susținînd că tinerii care au ieșit în stradă sunt lipsiți de orice obiectivitate și interes civic. ”Adulții i-au adus în stradă pe cei pe care nu aveau dreptul să îi aducă. Nu au dreptul să profite de boala stângii!”, a tunat un responsabil al guvernului.

Deși e adevărat că mulți adolescenți s-au alăturat protestelor, manifestanții au provenit din diferite grupe de vârstă. Potrivit sociologilor care au intervievat peste trei sute de protestatari, doar 4% dintre ei erau minori. Patriarhul Kirill al Moscovei a ținut o predică despre ceea ce a numit „criza generației tinere”.

„Vedem cât de des tinerii noștri alunecă spre nebunie, pierzând toate punctele de referință din viață”. Dobrov on Air, emsiune a unui post al Kremlinului, a vorbit despre „rebeliunea care trece prin venele adolescenților din cauza vârstei lor, nu a aspirațiilor politice.

Copiii lui Putin

Rusia Unită a lui Vladimir Putin nu se ferește să adune în jurul său tineri pentru propriile cauze. În urma protestelor in masă din 2017, Putin a dat o lege care permite pedepsirea penală a celor care încurajează minorii să se implice în activități „care îi pun în pericol”.

Dar, în 2018, Garda de Tineret (aripa tânără a formațiunii Rusia Unită numită după Molodaya Gvardiya, o organizație antifascistă din al Doilea Război Mondial) a decis că formează un batalion „pentru a distruge mitul că opoziția controlează strada”.

Tot în 2018, parlamentul rus a adoptat o altă lege care stipula urmărirea administrativă a oricărui organizator de acțiuni publice „neautorizate” care implică minori.

Este clar că Putin se teme de ruși și, pe măsură ce nervozitatea bătrânului gardian crește, sprorește și furia tinerilor. Între timp, propaganda rusă de stat aderă la principiul stabilit în anii 1990: răstălmăciți realitatea, omiteți faptele incomode, creați haos și faceți oamenii să creadă orice.

Orice chemare la „valorile tradiționale” impuse de Kremlin este încurajată și aplaudată. Dar orice angajament civic și exprimarea liberă a punctelor de vedere politice, indiferent dacă e vorba de adolescenți sau de adulți, va fi zdrobit de bastoanele poliției.