Anul trecut, Rusia a organizat un referendum privind o reformă constituțională a cărei intenție inițială a fost aceea de a permite în cele din urmă o tranziție ordonată a puterii pentru Vladimir Putin. Totuşi, reforma a ajuns să fie ceva mai mult decât o anulare a numărului de mandate prezidențiale pe care Putin le poate îndeplini. Experții sugerează că acest truc evident se datorează faptului că președintele nu ar fi dispus să fie o „rățoi șchiop” (o expresie care se referă la liderii aflați în ultima fază a guvernului lor) în ochii societății și elitelor politice cu câțiva ani înainte de sfârșitul mandatului său.

Este posibil ca președintele să fi decis inițial să plece după 2024, dar evenimentele recente din Rusia au lăsat probabil țara fără altă alternativă decât aceea a guvernării sale nesfârșite. În ultimii ani, imaginea lui Putin în percepţia cetățenilor ruși s-a schimbat de la una a „unui lider național puternic și corect” la una asociată cu corupția și dragostea de lux. Acuzaţiile legate de implicarea sa în tentativa de asasinat de anul trecut asupra lui Aleksei Navalnîi nu-l lasă fără șanse de viitor sigur după președinție. Este puțin probabil ca o imunitate pe tot parcursul vieții împotriva urmăririi penale în Rusia sau protecția oferită de Serviciul Federal de Protecție – sau, de exemplu, o poziție simbolică în Parlament – să îi ofere un sentiment de securitate personală. Putin cunoaște mai bine decât oricine prețul statului de drept în țara sa. Știe, de asemenea, foarte bine care pot fi consecințele pierderii puterii, scrie EL CONFIDENCIAL.

Un transfer de putere este puțin probabil

În astfel de condiții, un transfer de putere, chiar și către unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Putin, a devenit extrem de puțin probabil. Orice înlocuitor va moșteni aceleași puteri nelimitate de care se bucură acum președintele Rusiei, ceea ce înseamnă că în cele din urmă s-ar putea întoarce împotriva predecesorului său. Încercarea de a controla un nou președinte ar fi prea riscantă. Chiar și loialul și necarismaticul Dimitri Medvedev a manifestat periodic o independență excesivă în timpul scurtei sale președinții și asta în ciuda faptului că Putin încă se bucura de un sprijin popular enorm și rămăsese adevăratul lider în ochii majorității.

Astăzi, ratingul de aprobare al lui Putin a fost mult timp în scădere, iar președintele a fost implicat într-o serie de povești urâte din care nu se poate desprinde. Mai mult, nu are resurse – sau idei – pentru a recâștiga aprecierea populară de altădată. Prin urmare, orice succesor al lui Putin, mai devreme sau mai târziu, va fi tentat să se distanțeze de el cât mai mult posibil, ceea ce înseamnă că nu va fi sub controlul sau influența sa. Dar chiar dacă presupunem că Putin îşi poate asigura o garanție de imunitate și o viață confortabilă după pensionare, cine l-ar putea proteja dacă sistemul politic rus – poate mai fragil decât pare – le permite rivalilor săi ideologici să vină la putere ?

Ce riscă Putin dacă va pierde puterea în Rusia?

O privire asupra spațiului post-sovietic dezvăluie multe exemple de lideri naționali odată adorați și care au ajuns după gratii. În Kârgâzstan, fostul președinte Almazbek Atambaiev a fost de acord să transfere puterea unuia dintre aliații săi și a fost foarte curând închis. În Armenia, fostul președinte Robert Kocharian a fost arestat după revoluția populară din 2018, chiar dacă a părăsit funcția în urmă cu zece ani. Încercările actuale ale opoziției de a organiza proteste stradale de amploare în Rusia îl vor face cu siguranță pe Putin să reflecteze asupra situației sale. Atât timp cât controlează el însuși blocul de putere și „nomenklatura”, el poate fi sigur că, de dragul propriei sale salvări, va putea folosi absolut toate resursele și va da ordinele pe care le dorește. Dar cine știe cum se va comporta următorul președinte într-o astfel de situație. Însăși ideea că soarta lui Putin ar putea fi în mâinile altor oameni ar fi profund dezagreabilă și inacceptabilă.

Chiar şi situația internațională îl va împinge pe Putin să rămână. El este victima unor iluzii despre o conspirație mondială împotriva Rusiei, despre încercările de a-i slăbi țara sau chiar de a o dezmembra în diferite părți. În cele din urmă, acest lucru devine un cerc vicios. În primul rând, autoritățile ruse s-au autoconvins că există dușmani peste tot. Apoi ele încep să se comporte ca și cum restul țărilor ar fi dușmanii lor. În cele din urmă, după ce au primit un răspuns negativ la acțiunile lor, autoritățile rusești consideră că temerile lor sunt confirmate: prietenii nu ar impune sancțiuni și adevărații dușmani necesită o mână forte.

Prin urmare, la orizont nu există nicio șansă de destindere sau de îmbunătățire reală a relațiilor cu Occidentul. Și este puțin probabil ca, în momente atât de dificile pentru țară, marele lider național, așa cum se consideră fără îndoială Putin, să fie dispus să abandoneze Rusia. Ceea ce înseamnă că trebuie să rămână la putere și să salveze patria mamă. Sistemul autoritar de păstrare a puterii, construit de Putin, l-a făcut pe creatorul său ostatic. După cum i s-a spus micului prinț, „regii nu dețin, ei domnesc”. În acest caz, regele nu mai este nici măcar stăpânul propriei vieţi, potrivit EL CONFIDENCIAL.