Prețul carburanților a crescut în luna septembrie, un plin ajungând acum să coste și cu 23 de lei mai mult față de începutul anului. Motorina ocupă prima poziție în privința scumpirilor, un litru ajungând acum să fie cu 12 bani mai mult față de începutul lunii septembrie. Statisticile oficiale arată că benzina s-a scumpit în aceeași perioadă cu doar 4 bani. În Capitala spre exemplu, prețul unui litru de motorină se apropie fulgerător de pragul de 6 lei pe litru.

Doar 51-54% din prețul carburanților reprezintă costul propriu zis al mărfii, restul fiind taxe percepute de stat. Distribuitorii de carburanți livrează în vistieria statului între 46-49% din contravaloarea unui litru de benzină sau motorină.

La mijlocul lunii septembrie prețul petrolului a urcat la aproape 70 de dolari din cauza pagubelor suferite de rafinăriile din Arabia Saudită și acesta este și unul din motivele pe care-l invocă reprezentanții companiilor petroliere când vine vorba de scumpirile carburanților. În ultimele zile însă cotația barilului a mai scăzut și se apropie de 60 de dolari pe baril, totul depinde însă de evenimentele din marile țări producătoare de petrol.

România își asigură din producția de țiței proprie doar 40% din capacitățile de rafinare, diferența fiind asigurată de importuri, scrie b1.ro.